/ - - FOTO: UPSUL - DOSTAVIO ŽARKO LUKšIć
21/09/2023 u 10:15 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Akcija na moru kod Bara: Spašen podoficir s italijanske ratne mornarice

Saopštili su da imaju povrijeđenog člana posade kojem je potrebna hitna medicinska evakuacija- pojasnio je Lukšić za portal Dan

Tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) angažovan je u ranim jutarnjim časovima povodom pružana pomoći vezano za lice koje su se našla na italijanskoj ratnoj mornarici, koja je bila u crnogorskim vodama. To je za portal Dan portvdiooimentute načelnik službe  (UPSUL) Žarko Lukšić.

image
- FOTO: UPSUL - DOSTAVIO ŽARKO LUKšIć

- Pomorski opetativni centar UPSUL-a primio je tzv. MEDICO poziv za pomoć sa školskog broda italijanske Ratne Mornarice, jedrenjaka "Palinuro". Brod se nalazio na oko sedam milja jugozapadno od Bara. Saopštili su da imaju povrijeđenog člana posade kojem je potrebna hitna medicinska evakuacija- pojasnio je Lukšić za portal Dan.

image
- FOTO: UPSUL - DOSTAVIO ŽARKO LUKšIć

Ovaj brod je planirano da bude usidren kod bara i u zvaničnoj je posjeti Mornarici Crne Gore.

image
- - FOTO: UPSUL - DOSTAVIO ŽARKO LUKšIć

-Spasilački čamac SAR-1 UPSUL-a sa tročlanom posadom i jednim pripadnikom Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) koja je u međuvremenu takođe obaviještena o vanrednoj medicinskoj situaciji na italijanskom jedrenjaku, odmah je isplovio iz Bara i ubrzo se sreo sa "Plainurom" na oko milju zapadno od pilotske bove. SAR-1 je oko 4:50 časova jutros prišao italijanskom jedrenjaku i sa njega prihvatio ugroženog člana posade. Radi se o podoficiru (43) koji se žalio na jake bolove u stomaku.U pratnji italijanske medicinske sestre koja je takođe članica posade "Palinura", ugroženi pripadnik RM Italije je prebačen na SAR-1 i nakon deset minuta na gatu V barske luke predat ekipi Zavoda za hitnu mediicinsku pomoć iz Bara radi daljeg zbrinjavanja i liječenja - potvrdio je Lukšić za portal Dan.

Kakao je Lukšić naveo za portal Dan, on se trenutno se nalazi na Kipru, gdje se odvija trening SAR. Nakon završetka aktivnosti, biće saopšteno detaljnije o programu koji je samo jedan u nizu od onih koji doprinose koji  što boljoj spremnosti ekipa UPSUL-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:17