Фото: Митрополија / -Фото: Митрополија
27/09/2021 u 16:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција за људска права: Поразно је што полиција није реаговала на кршење мјера у Беранама

И организатор и учесници окупљања, а посебно премијер је унапријед био свјестан ризика, тврде из ХРА

Акција за људска права (ХРА) осудила је, како тврди, "непоштовање епидемиолошких мјера" на устоличењу епископа будимљанско-никшићког Методија, јуче у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама.

Како су казали, понашање свих државних званичника, који су игнорисали прописане законске мјере, представљало је заједничку демонстрацију против владавине права и здравог разума. 

- Такво поступање охрабрује кршење не само епидемиолошких мјера, које штите право на живот, већ и сваког другог закона, вријеђа грађане који поштују закон и одговорно се понашају, а посебно оне који су од посљедица епидемије изгубили драге особе или којима се блиски људи тренутно боре за живот. И организатор и учесници окупљања, а посебно премијер, чланови Владе и посланици, унапријед су били свјесни ризика које оно носи по здравље грађана и поштовање закона, и морали су да искористе прилику да свима покажу одговорно и законито понашање у околностима веома неповољне здравствене ситуације у Црној Гори- додају из ХРА. 

Навели су да Управа полиције већ традиционално не спријечава и не прекида окупљања противна мјерама, што је континуирани проблем, који није ријешен ни промјеном власти.

- Очекујемо од државног тужилаштва да процесуира све одговорне за кршење прописа без обзира на врсту функције коју обављају у државној или црквеној хијерархији- додају из ХРА. 

ХРА је осудила и кршење мјера на протесту против епидемиолошких мјера, на коме се, како наводе, окупио знатно већи број људи од дозвољеног и противно мјерама.

- Међутим, сматрамо да је поступање највиших државних званичника непосредно охрабрило и овај протест и кршење мјера на њему, као и поразна чињеница да Управа полиције поново није реаговала- закључују у ХРА. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:30