Peter Felten i Snežana Armenko / foto: Ustavni sud
25/10/2024 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Armenko: Veliki doprinos Njemačke u radu Ustavnog suda

Saradnja između Ambasade Njemačke i Ustavnog suda Crne Gore traje dugi niz godina i posebno je značajan doprinos koji ustavnim sudovima regiona konstantno pruža njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), kazala je Snežana Armenko, predsjednica Ustavnog suda Crne Gore.

Armenko se danas sastala sa Peterom Feltenom, ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori.

Armenko je posebno ukazala na značajan doprinos koji ustavnim sudovima regiona konstantno pruža njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), pod čijim pokroviteljstvom se svake godine analiziraju ustavnosudske teme i izazovi sa kojima se ustavne sudije susrijeću u radu, uz pomoć ranijih sudija Saveznog Ustavnog suda Njemačke i drugih njemačkih eksperata.

image

Peter Felten i Snežana Armenko

foto: Ustavni sud

Felten je upoznat sa pravcima djelovanja Ustavnog suda Crne Gore u budućnosti u cilju dostizanja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva poput brzine i efikasnosti, transparentnosti i konzistentnosti u postupanju, kao i suočavanja sa izazovima kao što su nedovoljna kadravska popunjenost i snaženje finansijske nezavisnosti.

Armenko je ukazala i na praksu Ustavnog sud Crne Gore u kojoj se Ustavni sud pozivao na odluke Saveznog Ustavnog suda SR Njemačke, npr. u dijelu granica dopuštene ustavnosudske kontrole zakonodavne djelatnosti s aspekta države socijalne pravde, prilikom normativne analize uređenja instituta amnestije, zdravstvenog osiguranja, socijalne i dječije zaštite, poreske i fiskalne politike.

Armenko i Felten razgovarali su o važnosti rada na izmjeni normativnih rješenja kojima će se osigurati efikasnost i ažurnost u radu i optimalno vršenje ustavnosudskih nadležnosti, samostalno i nezavisno od bilo koje grane vlasti.

Iskazana je spremnost za nastavak snažnog partnertstva dvije institucije putem međusobne saradnje kojom će se ojačati autoritet i dignitet Ustavnog suda i sprovesti suštinske reforme u cilju ostvarivanja postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na putu ostvarivanja vladavine prava.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 15:13