АСК илустрација
04/08/2021 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК: У својим реаговањима, поједини министри образложили начин на који су прекршили Закон

Чланови Владе имају већу јавну одговорност да личним примјером а законитим поступањем доприносе афирмацији и промоцији амбијента владавине праве, наводе из АСК

Антички Римљани су богињу правде Јустицију замишљали и представљали са мачем у десној, теразијама у лијевој руци и повезом преко очију, симболички сублимишући суштину бављења правом и правдом, саопштено је из Агенције за спрјечавање корупције.

-Од оснивања Агенције за спрјечавање корупције у јануару 2016. године неке од најчешћих замјерки и критика како домаће јавности тако и међународних партнера на путу европских интеграција биле су на рачун њене селективности у дјеловању. Због тога је, након постављања новог менаџмента у јулу 2020, тежиште институционалне реформе постављено на исправљању могућих пропуста и промјени праксе, те на стриктном придржавању принципа једнакости свих пред законом као стожера правног поретка. Са дубоким познавањем слова и духа Закона о спрјечавању корупције и својих њиме прописаних надлежности, Агенција је имала повез преко очију када је у јануару утврдила да су бивши премијер Душко Марковић и седам чланова његовог кабинета прекршили одредбе Закона које се односе на неспојивост функција- наводе у саопштењу.

Баш као, како кажу, и током претходна четири мјесеца када је издала прекршајне налоге против премијера Здравка Кривокапића и седам министара Владе Црне Горе, због кршења члана Закона који се тиче достављања тачних и потпуних података у извјештајима о приходима и имовини.

-Њихови предмети су међу 652 поступка које је Агенција, проактивним приступом и интензивирањем рада, покренула у првој половини 2021. у области провјере прихода и имовине. Ти подаци упућују на досљедну примјену антикорупцијских механизама и нашу бригу о заштити јавног интереса, испољеној и кроз поступање по пријавама везаним за незаконита именовања директора здравствених установа и додјелу специјализација у Министарству здравља. Препознајући реформску оријентацију, уложени труд и резултате, Европска комисија је у радном документу о стању у поглављима 23 и 24 за Црну Гору констатовала да је „након промјена у Савјету Агенције и њеном руководству 2020, Агенција отпочела с проактивним приступом према изазовима у погледу њене независности, интегритета, непристрасности, транспарентности, неселективног приступа и квалитета својих одлука, унапријеђујући свеукупан учинак- додају из АСК.

Додају да као носиоци највиших функција извршне власти, чланови Владе, истичу, имају већу јавну одговорност да личним примјером а законитим поступањем доприносе афирмацији и промоцији амбијента владавине праве, снажењу интегритета јавне управе, али и његовању културе дијалога.

-Вјерујемо да су четворо министара који су платили новчане казне уважили те правне и цивилизацијске стандарде и чињеницу да члан Закона кога се нијесу придржавали не познаје градацију прекршаја нити одмјерава о каквим подацима и којој количини је ријеч, већ само прописује шта је јавни функционер дужан да пријави у имовинском картону. У својим реаговањима, поједини министри су образложили начин на који су прекршили Закон, чиме су нехотично помогли Агенцији у једној од њених кључних улога: едукацији. Уз подсјећање да је, реагујући превентивно, а запажајући понављање одређених грешака у попуњавању извјештаја о имовини и приходима, наша институција спровела обуке за новоименоване јавне функционере. Нажалост, неки од министара се нијесу одазвали позиву да службеницима свог ресора омогуће присуство нашим едукативним активностима. Надамо се да ће им ово искуство указати на потребу упознавања са обавезама и дужностима које су прописане за носиоце јавних функција-наводе из АСК.

Не препуштајући се, како кажу,  ни зимском сну ни љетњем одмору, не попуштајући пред разноразним притисцима и популизмом, Агенција за спрјечавање корупције ће и даље држати широм отворене очи старајући се о поштовању закона и уочавајући случајеве његовог кршења, са повезом преко очију не обазирући се на функције, политичко или ма какво друго опредјељење прекршилаца-закључују из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:00