/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
05/07/2023 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bakrač posjetio Ljetnji vojni kamp, učesnici učili o preživljavanju u prirodi

Ovogodišnji Ljetnji vojni kamp počeo je 26. juna, a završiće se 10. jula. Na njemu učestvuje 38 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet srednjoškolaca iz Sjeverne Makedonije

Direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Velibor Bakrač tokom jučerašnje posjete Kampu kazao je da cilj Ljetnjeg vojnog kampa je da se njegovi polaznici tokom dvije sedmice upoznaju sa dijelom vojničkog života, te da sagledaju mjesto i ulogu Vojske u društvu.

- Polaznici su boravili na Štitarici, zbog obuke posvećene preživljavanju u prirodi, što će i na ovom, sedmom kampu, kao i na prethodnih šest koje su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, svakako biti jedna od najatraktivnijih aktivnosti. Jučerašnjoj obuci prisustvovali su i predstavnici Odreda izviđača iz Podgorice, sa predsjednikom Pekom Vukadinovićem. Njihova iskustva bila su posebno zanimljiva i korisna za polaznike Kampa- navodi se u saopštenju.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

Ovogodišnji Ljetnji vojni kamp počeo je 26. juna, a završiće se 10. jula. Na njemu učestvuje 38 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet srednjoškolaca iz Sjeverne Makedonije. Od ukupnog broja, 27 je mladića, a 16 djevojaka.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

- Tokom dvije sedmice trajanja Kampa, za koji je interesovanje srednjoškolaca svake godine sve veće, instruktori iz VCG sa učesnicima realizuju niz zanimljivih obuka, veoma korisnih i primjenljivih u realnim životnim situacijama.Pored preživljavanja u prirodi, riječ je o pružanju prve pomoći, orijentaciji, kretanju na nepoznatom terenu uz pomoć karte, rukovanju sredstvima veze, osnovama alpinistike, ali i obuci za rafting na brzim vodama, koja se realizuje na rijeci Tari.Juče su učesnici učili o biljkama i životinjama koje se koriste za preživljavanje u prirodi, o načinu izrade ložišta za pripremu hrane, ali i kako se može upaliti vatra, prečistiti voda, ili pripremiti hrana- navodi se u saopštenju.

Za njih su organizovane i kulturno-zabavne aktivnosti, posjeta NP Biogradska gora, Ski centru 1600, kvizovi znanja, a imaće priliku i da pogledaju muzički program Vojnog orkestra Gardijske čete.

Na kraju će biti proglašeno troje najboljih učesnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 03:14