Aleksa Bečić i An Mari Maske / - FOTO: VLADA CRNE GORE
24/11/2023 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bečić-Maske: Borba protiv kriminala i korupcije ključni za jačanje međunarodnog ugleda Crne Gore

Ambasadorka je pohvalila napredak u pravosuđu, posebno ističući značaj deblokade pravosudnog sistema kao ključnog koraka ka istorijskoj prilici za pristupanje Crne Gore EU

Potpredsjednik vlade Aleksa Bečić susreo se sa ambasadorkom Francuske An Mari Maske, kojom prilikom je istaknuta istakna nepokolebljiva posvećenost i odanost jačanju veza između dvije zemalja, kao temelja za buduću produktivnu saradnju.

Maske je iskazala snažnu namjeru Francuske da nastavi sa jačanjem veza sa Crnom Gorom, što se ogleda u imenovanju Specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Ovaj potez,  navodi se u saopštenju vlade, predstavlja konkretnu podršku Crnoj Gori i simbolizije zajedničku težnju ka bliskijoj saradnji i razumijevanju, navodi se u saopštenju vlade.

Ambasadorka je takođe potvrdila da Evropska unija pažljivo prati napredak Crne Gore, izražavajući spremnost Francuske da pruži neophodnu stručnu pomoć u cilju ostvarenja zajedničkih interesa i ciljeva.

Potpredsjednik Bečić je istakao da je ovaj sastanak prilika da se još jednom potvrdi čvrsta veza između Crne Gore i Francuske, koja je izgrađena na temeljima prijateljstva i zajedničkih evropskih vrijednosti.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva, potpredsjednik Bečić je istakao značajne korake koji su preduzeti kako bi se osigurala inkluzivnost i transparentnost ovog procesa. Cilj je stvaranje okvira koji omogućava da popis bude oslobođen ideoloških pritisaka i da se fokusira na prikupljanje kvalitetnih i relevantnih podataka koji su od ključnog značaja za dalji razvoj i planiranje javnih politika.

U domenu spoljne politike, potpredsjednik Bečić je naglasio snažnu posvećenost Crne Gore evropskim i evroatlanskim integracijama, što je u skladu s političkim sporazumom konstituenata vlasti. On je istakao važnost nedavno riješenih veoma značajnih pitanja, kao što je kompletiranje Ustavnog suda, koje služi kao podstrek za kontinuirani rad na rješavanju preostalih izazova.

Maske je pohvalila napredak u pravosuđu, posebno ističući značaj deblokade pravosudnog sistema kao ključnog koraka ka istorijskoj prilici za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Bečić se posebno osvrnuo na izazove u oblasti bezbjednosti, izražavajući zahvalnost na podršci Francuske u borbi protiv narko kartela, mafijaških struktura i njihovih pripadnika unutar institucija sistema. On je najavio odlučnu i hrabru borbu protiv ovih pojava, navodeći da su već preduzete akcije jasan pokazatelj dosljednosti Crne Gore u sprovođenju bezbjednosnih mjera i odlučnosti u suzbijanju kriminala i korupcije, navodi se u saopštenju vlade.

Potpredsjednik Bečić je naglasio da odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala nije samo pitanje unutrašnje politike, već i ključni element u jačanju međunarodnog ugleda i povjerenja Crne Gore kao pouzdanog partnera u međunarodnoj zajednici.

Kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:26