Elvis Beriša / - ELVIS BERIšA
17/09/2022 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beriša: U izlaganju odbornika Nikovića ima elemenata anticiganizma

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” podnjela je Pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije zbog pomeutog slučaja protiv odbornika Niković

NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama - Phiren amenca” izrazila je zabrinutost još jednim slučajem anticiganizma koji se u kratkom vremenskom intervalu dogodio u našem društvu i oštro osuđuje isti. 

Podsjetimo, tokom devete sjednice Skupštine Opštine Herceg Novi održanoj  odbornik liste "Stevan katić – ni lijevo, ni desno. pravac novi – demokrate – novi pobjeđuje – demos – partija penzionera, invalida i restitucije" Savo Niković govoreći o problemu čistoće gradskih ulica kazao je, između ostalog, da ulice grada čiste “veoma bahati smećari romske nacionalnosti”. Uz to odbornik je kazao da se sa ovim radnicima “ne može ništa uraditi osim zamjeranja”.

Organizacija je podnjela Pritužbu Ombudsmanu za zaštitu od diskriminacije zbog pomeutog slučaja protiv odbornika Niković.

- Smatramo da u izlaganju odbornika Nikovića ima elemenata anticiganizma. Naime, ovakvom izjavom se radnici gradske čistoće stavljaju u negativan kontekst i aludira se na njihov neprofesionalizam uz pominjanje njihove nacionalne pripadnosti. Istina, u komunalnim preduzećima najveći broj zaposlenih su romske nacionalnosti, ali to ne znači da ih treba poistovjećivati sa tom profesijom. Takođe, mislimo da se mogao upotrijebiti neki drugi naziv za radnike komunalnog preduzeća, jer znamo da se termin smećar najčešće koristi u pežorativnom smislu i kada želimo nekog da uvrijedimo. Na kraju, oni i jesu radnici pa ih tako i treba nazivati- saopštio je Elvis Beriša, izvršni direktor Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama – Phiren amenca".

Smatra da ovako izgovorena rečenica odbornika Nikovića ide u smjeru pojačavanja i održavanja već postojećih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici kao neodgovornoj i nevaspitanoj. 

- Smatramo da bi predstavnici svih građana koji bi trebali da podjednako zastupaju njihove interese bez obzira na nacionalni predznak, morali da imaju razvijenu svijest o diskriminaciji romske populacije i da vode računa da njihova riječ ne vrijeđa ničiji identitet te da ne podgrijavaju već ionako snažne predrasude prema Romima koje nažalost karakterišu čitavo društvo. Pozivamo i Predsjedika Skupštine Opštine Herceg Novi kao i ostale odbornike i odbornice, koji nijesu reagovali, da ubuduće reaguju i ne dozvoljavaju ovakve anticiganističke izjave koje dodatno stigmatizuju romsku zajednicu i doprinose povećanju etničke distance prema romskoj zajednici, a konačno utiču na pogoršanej položaja Roma koji se svakodnevno sočavaju sa već decenisjkim teškim uslovima života- zaključio je u sapštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ROMIHERCEG NOVI
04. maj 2024 00:23