Храна (илустрација) / - Интернет портал
16/10/2021 u 22:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Безбједност хране и снадбјевеност тржишта једно је од кључних услова за безбједност државе

Додаје се да то представља један од праваца на коме ће Влада и Министарство интезивно радити

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде трајно је посвећено подизању свијести о значају примарне производње у Црној Гори, казали су из тог ресора, наводећи да увијек теже укључивању што више ресурса у производњи здраве и безбједне хране.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су, поводом Свјетског дана хране, казали да теже укључивању ресурса у производњу такве хране, која је цијењена на свјетском тржишту и која ће бити још више на цијени.

 - Година иза нас нам је јасно показала да је питање хране једно од највиталнијих и најзначајних у свијету, како по питању просте егзистенције човјечанства, егзистенције људи који производе храну а исто тако и као једно од највиталнијих безбједносних питања - каже се у саопштењу.

Како су казали, безбједност хране и снадбјевеност тржишта једно је од кључних услова за безбједност једне државе.

 - Свједоци смо да је за вријеме пандемије корона вируса један од првих коридора који је успостављен у свијету када је све било заустављено био управо зелени коридор како би се снабдијевала тржишта и како би свијет могао да се храни - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су истакли да здрава и безбједна храна произведена у Црној Гори отвара могућност за унапређење квалитета живота у руралним подручјима, за опстанак црногорских села и људи.

Додаје се да то представља један од праваца на коме ће Влада и Министарство интезивно радити.

 - Да се препозна значај и квалитет хране произведене у Црној Гори која треба да оствари што већу цијену и која треба да буде присутна на свим постојећим тржиштима у региону и свијету -  додаје се у саопштењу.

Из Министарства су поручили да ће наставити да улажу посебне напоре за развој бриге о пољоприредним прозвођачима, технологији производње и трансферу знања, како би се производиле што веће количине здравствено доступне хране.

Свјетски дан хране обиљежава се већ три деценије у преко 150 земаља свијета.

Како се наводи у саопштењу, датум 16. октобар, симболично је узет као дан када је основана Светска организација за храну и пољопривреду.

 - Агенција је основана 1945. године, по окончању Другог светског рата са циљем да подржи и обједини напоре свих земаља да што брже и ефикасније превазиђу кризу изазвану разорним последицама рата - каже се у саопштењу.

Из Министарства су додали да је посљедњих деценија свијет остварио значајан напредак у унапређењу пољопривредне производње.

 - Иако се сада производи више него довољно хране потребне да нахране сви, системи производње хране нијесу уравнотежени. Глад, гојазност, деградација животне средине, губитак агро-биолошке разноликости, велика количина хране која се баца и недостатак сигурности за раднике у прехрамбеном ланцу, само су нека од питања - додаје се у саопштењу.

Они су истакли да преко двије милиајрде људи нема приступ довољним количинама здравствено безбједне хране, а преко 700 милиона људи у свијету је гладно.

Како су казали, упркос чињеници да постоји преко 30 хиљада јестивих биљака, данас 66 одсто укупних засада чини само девет биљних врста.

 - Црна Гора је, захваљујући богатству природних ресурса, вода, пашњака, риболовном фонду и биодиверзитету у стању је да произведе, најразличтију, здраву храну изузетног квалитета за своје становништво и да поштује све принципе безбједности хране -  наводи се у саопштењу.

Из Министарства су истакли да је за њих посебан императив унапређење пољопривредног сектора и подизање стандарда квалитета производње и безбједности.

 - Заједнички можемо створити услове за бољи и одрживи развој и свијет - поручили су из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:52