Barake, Bar / - D.S.
26/10/2023 u 10:39 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši policijci tvrde da nisu kamen spoticanja za izgradnju zgrade

Nas desetak nismo u mogućnosti da plaćamo mjesečnu ratu po novoj cijeni kvadrata. To ne može normalan čovjek da prihvati. Zadnja je opcija, i naš je stav da dobijemo minimum jednosoban stan predviđen projektom zgrade koja se ovdje pravi, ili 42 kvadrata i dvije godine plaćena kirija i izlazimo vani, naveo je Tripković

Nekadašnji policajci, koji su nakon odlaska u penziju dobili na korišćenje montažne barake, kažu da nisu kamen spoticanja za izgradnju stambene zgrade na ovom prostoru po povlašćenim uslovima, kako su to ustvrdile njihove aktivne kolege koje su se okupile nedavno na skupu.

Miladin Tripković kaže da su neprijatno iznenađeni količinom izrečenih dezinformacija na ovom skupu, za koji niti on ili neko iz savjeta stanara nije dobio obavještenje.

Tripković podsjeća da imaju i odluku iz ‘90. godine da im se ustupaju ove prostorije na korišćenje.

- Šta bi mi mogli reći na skupu za koji nismo obavješteni, a neko je odlučio da 50 kolega dovede u naše dvorište? Svi smo mi nosioci stanarskog prava u ovim barakama, ja recimo preko 40 godina, i koliko smo upoznati savjestan držalac, a to smo svakako. Mi smo stekli pravo svojine održavanjem prostora u proteklim godinama koliko koristimo motnažne barake, u koje smo puno svojih sredstava uložili. Neko sada hoće nas penzionisane i naše aktivne policajce da zavadi, za nečiji interes... A kome je potrebnije da se zgrada izgradi nego svim nama? Loši su uslovi stanovanja na ovom prostoru, i mi smo za dogovor da se iselimo, ali naravno pod određenim uslovima - kaže on i podsjeća na dosadašnje pregovore.

- Pregovori sa sindikatom počeli su 2019. godine, kada smo mi prihvatili jednu ponudu, potpisali i prihvatili iseljenje, ali pod uslovom da nam se da 31 kvadrat stana gratis i da nam se obezbijedi dvije godine plaćanja kirije do kad je dat rok da se završi objekat, a da se mi iselimo u roku od dva  mjeseca. Nakon tog potpisa za tri godine niko nam se više nije obratio. Međutim, početkom prošle godine pojavio se Mladen Šuškavčević, predsjednik sindikata,  kada je već kvadrat stana poskupio. Naime, te 2019. godine kvadrat stana je bio od 650 do 700 eura. Mi smo reagovali naravno, da ne prihvatamo izmjene, jer je u međuvremenu kvadrat stana tada došao na preko 1.200 eura, a u međuvremenu su kirije u gradu skočile više nego duplo. Mi smo stalno insistirali da prihvatamo taj dogovor iz 2019. godine, ali sa obračunom kvadrata stan poveć dogovorenoj cijeni i naravno da ćemo se iseliti.

Kako ističe, ne znaju čiji je interes da neki „sindikalciˮ dolaze u barake i obavaljaju pojedinačne razgovore sa stanarima. U tome osjećaju pritisak na njih.

- Nas desetak nismo u mogućnosti da plaćamo mjesečnu ratu po novoj cijeni kvadrata.  To ne može normalan čovjek da prihvati. Zadnja je opcija, i naš je stav da dobijemo minimum jednosoban stan predviđen projektom zgrade koja se ovdje pravi, ili 42 kvadrata i dvije godine plaćena kirija i izlazimo vani. Ne moraju oni da nam svaki mjesec plaćaju kiriju, već da nam za taj iznos smanje potrživanja. Ako je to za njih neizvodljivo za nas je neizvodljivo nešto drugo i mi ostajemo, iako bi svi mi voljeli da se maknemo konačno odavde a ne da opstruiramo kolegama. Takođe, netačno je da nam MUP plaća vodu i struju, jer danas svaki objekat ima svoj sat, naveo je on.

Tripković kaže da je iznenađen zahtjevom kolega da se „uskoroˮ objave imena stanara koji „miniraju dogovorˮ.

- Nema tu tajni. Mi smo se krajem avgusta obratili Šušakvčeviću i tu su sva naša imena. Stanari ga obavještavaju da ostaju pri stavovima koji su mu zadnji put proslijeđeni, te s toga niko od nas ne traži poseban kontakt sa njim. Kazali smo mu, ukoliko ima određenih korekcija u njegovoj ponudi od ranije, da nam javi kad da se okupimo, sačekamo ga i saslušamo. Sve radnje koje se dešavaju okolo bez našeg angažovanja u istim ne zanimaju nas. Ako, pak, vi tipujete da bi individualni kontakti sa nekim od stanara baraka mogli nešto promijeniti, vi se slobodno obratite lično istim. Ovo je stav svih stanara - kaže on i ističe da su u pitanju Miladin Tripkovic, Milan Koković, Božo Caković, Miloje Bubanja, Dragomir Zejak, Rada Mirković, Melko Kuč, Josif Đerković, Miodrag Raković, Rešad Ćeman, Slavica Jović, Srđan Vojinović i Snežana Deverdžić.

Prema njegovim riječima ima jedna klauzula u Odluci o ustupanju da su dužni da napuste barake po prestanku radnog odnosa, u roku od 30 dana.

 - To od nas niko nije tražio. Bili smo većinom samci kad smo ušli, poženili se i sad ovdje ima ukupno 66 članova domaćinstava. Nismo mogli ostati u 12 kvadrata, već smo dograđivali prostor - zaključuje Tripković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:50