/ фото: Срђа Бољевић
03/09/2021 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјековић: Још смо на вријеме да не дозволимо да подјеле ескалирају

Свједоци смо, сматра Бјековић, да се у сусрет тим догађајима дешавају и бројне друге ситуације, које и поред многих помирљивих порука и апела, и даље негативно утичу на јавно мњење

Омбудсман Синиша Бјековић је, уочи предстојећих догађаја у Подгорици и на Цетињу, позвао на мир, разборитост, поштовање права и слобода без дискриминације, као и на очување највиших вриједности грађанског друштва.

Он је позвао и на очување безбједности Црне Горе и свих њених грађана. Свједоци смо, сматра Бјековић, да се у сусрет тим догађајима дешавају и бројне друге ситуације, које и поред многих помирљивих порука и апела, и даље негативно утичу на јавно мњење и додатно продубљују подјеле.

- Још смо на вријеме да не дозволимо да оне ескалирају и да сваки учесник допринесе демократском капацитету друштва да одговори на овај важан друштвено-политички изазов, а надлежне институције свакако морају понијети највиши терет одговорности- поручио је Бјековић.

Он је оцијенио да ће у наредним сатима додатно доћи до изражаја важна улога медија да провјереним, тачним и непристрасним извјештавањем грађане информишу о актуелним дешавањима, у складу са професионалним и етичким стандардима.

- У условима недјелотворне саморегулације и поларизације медијске заједнице, упућујемо молбу редакцијама да својим примјером заштите јавност од сензационализма, говора мржње и незаконитих садржаја- казао је Бјековић.

Он је позвао медије да то учине посебно у коментарима на порталима и друштвеним мрежама, подсјетивши на законску обавезу да су спорни садржај дужни да уклоне најкасније 60 минута од добијања пријаве.

Бјековић се осврнуо и на, како је казао, немиле сцене пријетњи, увреда, ометања и друге опструкције рада којима су новинари били изложени претходних дана.

- Укључујући и јучерашњи, још увијек до краја нерасвијетљени догађај пред Цетињским манастиром, без намјере да пресуђујемо о мотивима, чињеницама и циљевима- додао је Бјековић.

Све то, како је оцијенио, додатно обавезује да се медијским екипама обезбиједи максимална заштита и услови да свој посао обављају без било каквог притиска и ограничења, у складу са ситуацијом на терену.

Бјековић је апеловао на јавне личности из сфере политике, науке, умјетности, културе, спорта, да у вези са наведеним догађајима, својим изјавама и понашањем буду примјер одговорности и демократске зрелости заједници.

- Као и да својим позивом учине све на смиривању тензија и спречавању погубних посљедица по Црну Гору и њене грађане/ке- додао је он.

Бјековић је поновио да очекује да ће на Цетињу бити обезбијеђена слобода мирног окупљања и изражавања, слобода мисли и вјероисповијести, али и лична слобода и сигурност.

- Имајмо на уму да нас чека 6. септембар, исте комшије, колеге, градови и земља, те да морамо оставити простор да сложена и отворена питања ефикасно рјешавамо кроз институције система, дијалогом, уважавањем и поштовањем различитости, а што од нас очекује и међународна заједница- истакао је он.

Бјековић је поручио да се нада да је свеопшти циљ јасан и само један.

- Да се очува Црна Гора и њено мултикултурно, мултиконфесионално и мултинационално тијело, достигнуте вриједности и демократски стандарди, јер она другачија не може и не смије бити- додао је Бјековић.

Он је закључио да при томе не треба заборавити да је Цетиње симбол и пиједестал коме је Црна Гора, за своје читаво трајање, била и јесте окренута.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:10