Бјелица / Фото: Срђан Бољевић
20/11/2021 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелица искоришћавао студенте, тражио да га у својим радовима цитирају

Бјелици изречена јавна осуда, а ова одлука објављена је на званичном сајту Универзитета Црне Горе

Вијеће Етичког одбора Универзитета Црне Горе утврдило је да је Душко Бјелица дјеловао злоупотребом позиције ауторитета у циљу стварања повлашћене позиције појединца, на штету професионалних критеријума и посредно искоришћавао студенте.

Таква одлука објављена је на званичном сајту Универзитета Црне Горе 19. новембра, а Бјелици је изречена Јавна осуда, са објављивањем у Билтену Универзитета Црне Горе.

Kако се наводи, Вијеће Етичког одбора УЦГ, којим је предсједавао Божидар Поповић, рјешавајући у предмету против Бјелице, редовног професора Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе, због кршења Етичког кодекса Универзитета Црне Горе, поступало је по Предлогу за покретање поступка пред Етичким одбором Универзитета Црне Горе, који је Етичком одбору поднијела НВО Центар за грађанско образовање. 

- Вијеће је донијело рјешење да је Бјелица одговоран што је у периоду од 13. новембра 2019. године до 3. фебруара 2020. године, дјеловао злоупотребом позиције ауторитета у циљу стварања повлашћене позиције појединца, на штету професионалних критеријума и посредно искоришћавао студенте, на начин што је тражио од студената да га у својим радовима обавезно цитирају, све у циљу стицања личне користи за обезбјеђивање већег броја цитата, а за који се, на Универзитету Црне Горе, исплаћивала посебна накнада - пише у рјешењу Вијећа Етичког одбора.

Тиме је, како се наводи,  прекршио став пет Основних одредби, гдје се наводи да је неприхватљива било која врста дјеловања (лобирање, злоупотреба позиције ауторитета и слично) у циљу стварања повлашћене позиције појединаца или групе на штету професионалних критеријума. 

Бјелица је, стога, како се наводи у одлуци, починио повреде Етичког кодекса Универзитета Црне Горе, и одбор му је изрекао јавну осуду, са објављивањем у Билтену Универзитета Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:41