Драшко Бољевић / - CG NEWS
04/01/2022 u 11:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бољевић: Еко фонд покретач одрживог развоjа Црне Горе

Еко фонд у претходноj години ниjе био корисник буџетских средства, већ се искључиво финансирао из сопствених прихода, и то по основу накнаде за загађење ваздуха и лагеровање отпада, истиче Бољевић

Фонд за заштиту животне средине (Еко фонд) мора бити задовољан са одрађеном пословном 2021. годином током коjе jе реализовао и покренуо проjекте у циљу доприношења реализациjе стратешке визиjе Црне Горе као еколошке државе, коjа ће своjим грађанима омогућити остварење основног права на чисту и здраву животну средину, поручио jе директор Еко фонда Драшко Бољевић.

Еко фонд у претходноj години ниjе био корисник буџетских средства, већ се искључиво финансирао из сопствених прихода, и то по основу накнаде за загађење ваздуха и лагеровање отпада.  

– Сетом закона планирано jе да Еко фонд има и друге изворе финансирања. То jе важно jер нама ниjе циљ да будемо профитно предузеће, већ да наплаћена средства реинвестирамо у еколошке проjекте – истиче Бољевић.

Он jе рекао да су се због ограничених средстава у прошлоj години фокусирали на проjекте из области енергетске ефикасности те да су успjели да успjешно реализуjу два.

– Субвенционирали смо грађане и привреду приликом куповине возила на електрични и хибридни погон и успjешно реализовали проjекат уградње  фотонапонских система за пољопривредна газдинства и привредна друштва и то у сарадњи са УНДП-ем – каже Бољевић.

Проjекат субвенционирања куповине возила на електрични и хибридни погон  имао jе буџет од 100.000 еура при чему jе субенциjа за електрична возила била 5000 еура , док су куповину хибридних возила субвенционисали са 2.500 еура, подсjећа Бољевић.

– Можда jе сада упитно колико тих 30 возила може доприиjети смањењу загађења, али jе сада приоритет био да се са оваквим проjектима крене, и да су они само покретач за будуће проjекте – каже он.

Подсjећа да jе краjем године расписан и други конкурс за реализациjу проjекта коjи се односи на субвенционирање уградње фотонапонских система с тим што су овога пута поред ON GRID система обухватили и OF GRID системе.

– То значи да смо негдjе хтели да обухватимо и териториjу Црне Горе где jош увиjек ниjе прошла дистрибутивна мрежа и гдjе људи немау никакав извор електричне енергиjе, тако да смо гледали да и њима путем ОФФ ГРИД система омогућимо напаjање електричном енергjом. Субjекти коjима смо намиjенили ове субвециjе су мала и седња предузећа, као и физичка лица коjа су регистрована као предузетници – наводи директор Еко фонда.

Бољевић поjашњава да jавни позив траjе 60 дана, након чега слиjеди обрада докуменациjе, селекциjа и одабир кориснка. План jе, каже,  да се ова процедра заврши до љетње сезоне, како би потенциални добитници субвенциjа имали сремне и прикључене те фотонапонске системе у оквиру дистрибутивне мреже и како би предстоjећу љетњу туристичку сезону дочекали спремни.

– У оквиру овог проjекта, чиjа jе вриjедност 190 000 еура, покушали смо да уклонимо уочене недостатке из првог проjекта и упростимо процедуру за добиjање средстава, макар у оном диjелу колико jе то зависило од Еко фонда – истиче Бољевић.

Када jе риjеч о проjектима Солари 3000 + и 500 + коjи се реализуjу у партнерству са ЕПЦГ, Бољевић каже да jе рок за приjаву грађана истекао али да ће због великог интересовања бити продужен jош два мjесеца.

– Проjектима Солари 3000+ и 500+ циљ jе да се обухвате грађани, односно индивидуална стамбена домаћинства. Овим проjектом ЕПЦГ кредитира корисника на начин што умjесто рачуна за струjу плаћа инсталирану опрему а Еко фонд му обезбjеђуjе субвенциjу од 20 посто на укупноj инвестициjи – наводи директор Еко фонда.

Износи субвенциjа коjе jе Еко фонд  давао у прошлоj години за куповину електричних и хибридних аутомобила на нивоу су оних коjи се добиjаjу у земљама региона и ЕУ а у овоj години план jе и реализациjа  проjекта из области заштите животне средине, закључио jе Бољевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:51