Јелена Боровинић Бојовић / - фото: Амричка привредна комора
15/10/2021 u 13:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Један од приоритета дигитална трансформација здравства Црне Горе

Наш циљ је да ставимо фокус не само на заразне, него и на све оне хроничне незаразне болести и да квалитет здравствене услуге коју смо у могућности да грађанима пружимо ажуруираном листом љекова, уздигнемо на један већи ниво, нагласила је министарка

Оснивање Директората за дигитално здравље са неколико стратешких праваца је кључна активност на пољу дигиталне трансформације здравства у Црној Гори, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић у интервјуу Комитету за здравље Америчке привредне коморе у Црној Гори уочи конференције „Дигитална трансформација здравства Црне Горе – Одрживо повећање доступности иновација у медицини која је планирана за 3. новембар.

Она истиче да је дигитална трансформација веома важна у здравственом систему и треба јој посветити посебну пажњу у будућности.

– Приоритетно, борба против Сарс-ЦОВ-2 у многоме се ослања на квалитетан извор података и њихову анализу, а у чему дигитални алати које Министарство здравља са својим партнерима константно развија и унапређује чине полазну основу. У том контексту Министарство је успоставило цио спектар дигиталних услуга којим је институцијама олакшано управљање пандемијом – казала је Боровинић Бојовић.

Министарка објашњава да ће јачање и оптимизација процеса функционисања здравственог система у наредном периоду све више  почивати на увођењу дигиталних рјешења, те да развој технологије омогућава нове приступе јавном здрављу, медицинским процедурама и достигнућима која можемо имплементирати у Црној Гори.

– С обзиром на то да је у току дигитализација Клиничког центра као једине терцијарне здравствене установе у Црној Гори  и уз чињеницу да интензивно радимо на дигитализацији примарне и секундарне здравствене заштите, чак и на дигитализацији хитне медицинске помоћи ускоро ће бити презентована једна свеобухватна платформа која ће оптимизовати и олакшати проток и управљање процесима на сва три нивоа. Очекујемо да ће резултати досадашњих напора бити видљиви до краја године – додајеје она.

Партнери Владе ЦГ и Министарства су, како наводи  Боровинић Бојовић, државе, али и корпорације које имају знање и визију за инклузивни и модеран здравствени систем у Црној Гори.

Коментаришући недавно представљену листу љекова, министарка здравља као главни циљ истиче да свака наредна листа љекова треба да буде боља од претходне.

– Желимо да сљедећу листу љекова ажурирамо са нижим цијенама до краја ове или почетком сљедеће године. Желимо и да се до краја ове године на листи љекова отворе могућности за уврштавање нових љекова – тврди Боровинић Бојовић и додаје да је то нарочито важно ако имамо у виду обољеле од малигних обољења, аутоимуних болести, патологије у дјечијој популацији и хроночних заразних и незаразних болести које су некад биле главни узрок морталитета, а данас се успјешно лијече иновативним љековима.

– Наш циљ је да ставимо фокус не само на заразне, него и на све оне хроничне незаразне болести и да квалитет здравствене услуге коју смо у могућности да грађанима пружимо ажуруираном листом љекова, уздигнемо на један већи ниво – нагласила је Боровинић Бојовић.

Упитана да ли ће бити промјена у процедури набавке љекова, с обзиром на чињеницу да су честе несташице у Црној Гори, те да се набавка се врши у складу са Законом о јавним набавкама, на основу плана годишњих потреба за љековима и медицинским средствима, министарка најављује план Министарства здравља да у сарадњи са релевантним установама иницира одређене измјене у систему набавке љекова и специфичних терапија у циљу спречавања појаве несташице љекова у будућности. „Један од модела који разматрамо је модел који се користи у земљама ЕУ којим су услуге у области социјалног осигурања, здравствене и социјалне услуге изузете из Директиве о јавним набавкама, а који има предности у односу на постојећи систем“, појашњава она.

Поред ових питања, Боровинић Бојовић је у интервјуу дала осврт и на Удружење пацијената Црне Горе и предложено рјешење за лијечење ријетких болести у предлогу Закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању. Уједно, појашњава и који су то параметри мјерења успјешности скрининга за карцином дојке, колоректални карцином и карцином грлица материце дефинисани Програмом Владе за 2021. и који су то кораци Министарства здравља када је у питању превенција хроничних болести попут гојазности, хипертензије, хиперхолестеролемије и кардиоваскуларних болести.

Конференција „Дигитална трансформација здравства Црне Горе – Одрживо повећање доступности иновација у медицини“ биће одржана у сриједу, 3. новембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:46