Мина Брајовић / -Дан
21/03/2022 u 17:50 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Брајовић: Само је питање тренутка када ће се појавити нови сој

У Европи се детектуjу рани сигнали коjи наjављуjу нови талас трансмисиjе вируса, каже Брајовић

Шефица канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Црној Гори, Мина Брајовић, поручила је у изјави за "Дан" да систем и грађани у нашој држави морају бити опрезни када је у питању вирус корона, с обзиром на то да у значаjном броjу земаља се биљеже забрињаваjући сигнали коjи указуjу на раст обољелих и умрлих. Она је навела да је евидентно да jе епидемиолошка ситуациjа у Црној Гори значаjно боља, те да већ jедан значаjан период биљежи тренд опадања броjа новообољелих, хоспитализованих и умрлих.

– Али, ако имамо на уму да у Црној Гори ниjе изоловано "острво" и да се у свиjету и у региону Европе, у значаjном броjу земаља, биљеже забрињаваjући сигнали коjи указуjу на раст обољелих и умрлих, морамо сви, и систем и грађани, бити врло опрезни. Наиме, у Европи се детектуjу рани сигнали коjи наjављуjу нови талас трансмисиjе. Подаци СЗО за Европу указуjу на значаjне промjене седмодневне инциденце оболиjевања у низу земаља: Њемачка 22%, Велика Британиjа 41%,Ирска 42%, Француска 29%, Италиjа 36%, Аустриjа 35%, Грчка 48%. Ако имамо на уму да jе у Европи стопа тестирања значаjно смањена, ове броjке о новим инфекциjама су само врх леденог бриjега, казала је "Дану" Брајовић.

Додаје да истовремено значаjан броj земаља региструjе и раст тежих случаjева оболиjевања и оптерећености болничких постеља, као и значаjну промjену у смислу раста смртности у протеклих седам дана: у Холандиjи 96%, Шпаниjи 34% и Ирскоj 80%.

– Ушли смо у трећу годину пандемиjе и разумљива jе врло изражена потреба свих да затворимо "поглавље" ковид-19. Ипак, неопходно jе да будемо опрезни, као и да водимо рачуна о хигиjени руку, носимо маске у просториjама гдjе борави више особа, редовно провjетравамо просториjу у коjоj боравимо и слично. Посебно, СЗО препоручуjе здравственим властима да интегрисање тестирања на ковид-19 у систем надзора над респираторним вирусима буде приоритет.

Омикрон пријетња за невакцинисане

– Замор пандемиjом, дезинформациjе, дилеме у погледу безбjедности и ефикасности вакцина, као и наратив да омикрон соj ниjе опасан представљаjу само неке од разлога коjи подгриjаваjу дилеме у популациjи о jединственоj мисиjи ковид-19 вакцинациjе – спречава случаjеве тешког оболиjевања од ковида, хоспитализациjе и умирање, и, као што видимо, успорава динамику вакцинациjе у Црној Гори и осталим земљама, оцијенила је Брајовић.

Према њеним ријечима омикрон представља озбиљну приjетњу за невакцинисане особе.

– Неопходно jе инсистирати на вакцинациjи а посебно када jе риjеч о приоритетним групама као што су стара лица, особе са хроничним обољењима, здравствени радници… Вакцинациjа jе jедини одрживи пут изласка из акутне фазе пандемиjе. Примарна и допунска вакцинациjа jе и даље наjдjелотворниjа заштита од тешких облика оболиjевања од ковид-19 и смртних исхода. Према подацима СЗО у свиjету jе администрирано око 11 милиjарди доза вакцина против ковид-19. У региону Европе, до сада jе 62.3% популациjе примило двиjе дозе вакцине. И даље jе присутна врло изражена неjеднакост (35%) у погледу обухвата вакцинациjом у земљама високог развоjа и земљама ниског развоjа, закључује Брајовић.

Упитана да ли постоји боjазан од поjаве нових соjева вируса корона, Брајовић одговара да иако смо ушли у трећу годину пандемиjе, ниво трансмисиjе САРС КоВ2 вируса jе и даље прилично интезиван.

– Вирус се и даље миjења. СЗО наставља да прати нове рекомбиноване вирусе, нове соjеве. У овом тренутку нема разлога за аларм и црвену заставицу. Али, исто тако знамо да у околностима интезивне трансмисиjе само jе питање тренутка када ћемо детектовати нови соj коjи се брже преноси, заобилази имунитет и даjе тежу клиничку слику.

– Омикрон соj, и то тип БА2 коjи се лакше и брже преноси у односу на тип БА1, jе доминантно у циркулациjи. Веома jе важно да земље наставе са секвенцирањем како бисмо пратили шта се дешава са вирусом и како се миjења, наглашава Брајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:41