Весна Братић / - Влада
30/09/2021 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братићкин ресор: Црногорски спорт и држава ће бити поштеђени даљих неприjатности

Подсjећаjу да проблем правно-политичког и институционалног уређења антидопинга у Црноj Гори датира из 2015. године

Министарство просвjете, науке, културе и спорта у сарадњи са новим в.д. директора Управе за спорт и младе Марком Беговићем, саопштило jе да jе успjело да направи прве позитивне помаке у рjешавању проблема коjи jе настао на релациjи Управа за спорт и младе и WADA.

Подсjећаjу да проблем правно-политичког и институционалног уређења антидопинга у Црноj Гори датира из 2015. године.

Те године jе експертско савjетодавно тиjело Савjета Европе утврдило jедан броj системских недостатака, посебно подвлачећи неусклађеност са међународно обавезуjућим стандардима.

– У дужем временском периоду, од средине 2017. године, према доступним подацима изостала jе редовна и стручна комуникациjа са надлежним међународним организациjама за област антидопинга, што jе резултирало и проблемом коjи данас имамо. Такође, у посjеду смо документациjе коjа указуjе да обавезуjући упитници ниjесу попуњени, тачниjе ниво попуњености jе 0 одсто. У прилог претходном jе и извjештаj запосленог из Управе за спорт и младе, коjи jе годинама пратио ову област, наводећи проблеме интерне комуникациjе и неиспуњавање међународних обавеза. Такође, увидом у архиву Управе за спорт и младе, затечен jе већи броj упита/захтjева и молби из комитета Т-ДО Савjета Европе и УНЕСЦО на коjе ниjе одговорено – тврде у овом ресору.

Како су додали, проблем са спровођењем међународних стандарда у области борбе против допинга у спорту постоjи већ дуго.

“Проблем jе додатно усложњен доношењем Закона о спорту из 2018. године – са коjим jе настављена пракса успостављања нефункционалних тиjела у области спорта. У прилог прехтодном, постоjећим Законом о спорту jе предвиђено формирање Савjета за спорт, као кључног стручно савjетодавног тиjела, коjе jе морало да се ухвати у коштац са броjним изазовима. Савjет за спорт jе формиран рjешењем из новембра, 2018. године, а за читав оваj период дошло jе до само jедног састанка, марта мjесеца 2020. године – истичу из ресора Весне Братић.

Дакле, тврде, проблем jе системске и организационе природе, а посебно за област антидопинга коjа захтиjева специфична знања.

– Тако да приjедлог измjена и допуна Закона о спорту Демократске партиjе социjалиста, представља континуитет лошег управљања у спорту и представља додатно усложњавање проблема, а не рjешење. Рjешење се налази у формирању комисиjе коjа ће имати своjу политичку, правну, организациону и финансиjску аутономиjу, али нажалост захтjеви и молбе наших међународних партнера и спремност за финансиjско-техничку подршку, остали су без одговора од стране Управе за спорт и млад е– саопштено jе из Министарства.

Према њиховим риjечима, измjене Закона о спорту коjе су неопходне како бисмо били уклоњени са листе неусклађених земаља jе припремљен, у том правцу Управа за спорт и младе jе успоставила директну комуникациjу са WАДА и СЕ и заjеднички раде на усаглашавању коначне верзиjе измjена Закона о спорту, како би се у потпуности ускладили црногорски прописи са међународним стандардима у области антидопинга.

– Jасна jе потреба оних коjи су довели црногорски спорт на ивицу егзистенциjе да желе да буду „хероjи нациjе“, али предложене измjене нису усаглашене са WАДА и супротне су ономе што они траже од нашег законодавства – тврде у Министарству.

МПНКС ће након коначног извjештаjа WАДА измjене Закона о спорту коjе су добиле сагласност доставити Влади.

Сматраjу неопходним да се предложени Закон о спорту повуче из скупштинске процедуре jер предложене измjене нису у складу са захтjевима WАДА.

– Због свеобухватне ситуациjе у коjоj смо се нашли, WАДА инсистира да измjене Закона о спорту мораjу добити сагласност прво од њих. Међутим предложене измjене закона од стране тадашњег ресороног министарства нису добиле сагласност WАДА, са чиме смо упознати jер имамо свакодневну комуникациjу са WАДА и СЕ. Овакав предлог измjена Закона о спорту не може бити прихватљив за WАДА jер ниjе усаглашен са њима и не садржи све оно што WАДА од Црне Горе захтиjева – наводе.

С претходним у вези, обавjештаваjу  спортску и укупну jавност у Црноj Гори, да МПНКС И Управа за спорт и младе у сарадњи са међународним партнерима раде на рjешавању проблема.

– Будите сигурни да ће црногорски спорт и држава Црна Гора бити поштеђени даљих неприjатности. WАДА и СЕ су сада препознали вољу и намjеру власти у Црноj Гори да се питање антидопинга риjеши професионално и на задовољство свих, а посебно наших спортиста – поручуjу из ресора Весне БРАТИЋ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:08