Весна Братић / - Фото: Фејсбук
20/07/2021 u 13:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић: Неки појединци, који су осрамотили просвјету, бесрамно негодују на моје законске одлуке

Сматрам да је чак и политичким лаицима и површним посматрачима сада већ јасно да континуирани напади, који пристижу са различитих, умишљених и безраложно бучних, адреса, које дјелују све дезоријентисаније, служе једино креирању димне завјесе за прикривање вишедеценијског јавашлука у образовном систему и незаконитих радњи наших претходника, каже министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић у интервјуу порталу Дана

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић каже да је избор директора јавних установа, реализован у законском року, на основу јасно успостављених и, на закону утемељених, критеријума, а не политичке воље, било ког појединца или интересне структуре.

Министарка Братић је у интервјуу за портал Дана истакла да ће, уколико се, због различитих околности, и десе недовољно избалансирана рјешења при избору директора и њихових помоћника, све бити исправљено транспарентно, на јавним конкурсима и, наравно, у складу са законом.

- Глас јавности доживљавам као корективни фактор и уважавам став грађана - наглашава Братић.

Одговарајући на питање да ли су сви директори школа смијењени по закону и како коментарише чињеницу да се поново нашла на удару због тих смјена, министарка одговара потврдно.

- У свим јавним наступима, које сам имала од именовања за министарку просвјете, науке, културе и спорта, недвосмислено сам истицала да ће поштовање Устава и закона ове земље бити темељ сваког мог дјеловања и свих активности које ће се спроводити у Министарству на чијем сам челу. У том смислу, и избор директора јавних установа, реализован је у законском року, на основу јасно успостављених и, на закону утемељених, критеријума, а не политичке воље, било ког појединца или интересне структуре - каже Весна Братић.

О петицији за њену смјену је чула из медија и нема посебан коментар.

- Сматрам да је чак и политичким лаицима и површним посматрачима сада већ јасно да континуирани напади, који пристижу са различитих, умишљених и безраложно бучних, адреса, које дјелују све дезоријентисаније, служе једино креирању димне завјесе за прикривање вишедеценијског јавашлука у образовном систему и незаконитих радњи наших претходника. Бесрамно је и нечасно тренутно негодовање појединаца који су осрамотили црногорску просвјету претварањем образовних установа у партијске ћелије, вођењем различитих спискова и евиденција, аферама, куповином гласова и различитим, за школски систем, недоличним дјеловањем. У том смислу, оштре реакције видим и као одраз бијеса због укинутих личних привилегија, али и чињенице да се таквој скаредној политици у црногорском школском систему коначно стало на пут - истиче министарка.

Сувишно питање о подршци премијера

Одговарајући на питање да ли за свој рад има подршку поремијера Здравка Кривокапића министарка Братић каже да сматра да је то сувишно питање.

- Сваки рад који је, наравно, поштен, у складу са законима и Уставом Црне Горе, али и програмским опредјељењима Владе, има подршку премијера, тако да ово питање сматрам сувишним - каже Весна Братић.

На питање да ли остаје и при избору директорице школе у Бару, она истиче да глас јавности доживљава као корективни фактор и уважава став грађана.

- То говори о демократским капацитетима и зрелости, и Државе и друштва. О кратком временском року за спровођење Општег закона о образовању и васпитању је већ било ријечи – уколико се, због различитих околности, и десе недовољно избалансирана рјешења при избору директора и њихових помоћника, све ће бити исправљено транспарентно, на јавним конкурсима и, наравно, у складу са законом, рекал је министарка за портал Дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:49