Руководство УЦГ / -Ректорат
22/12/2021 u 08:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Професори са стране Универзитет коштају 1,6 милиона еура

Наjвећи дио буџета односи се на издатке за покривање бруто зарада и доприносе (20.011.677,54 еура), те на накнаде спољних сарадника и клиничара коjе износе 1.625.591.25 еура, наводи се у захтјеву УЦГ

Буџет Универзитета Црне Горе по предлогу Закона о буџету за 2022. годину износиће укупно 25.534.603 еура, што је увећање за скоро пет милиона у односу на ову годину, када је држава издвојила 20.700.000 еура за ту институцију. Директорица Сектора за финансије Универзитета Црне Горе Весна Рашовић казала је за "Дан" да је Влада прихватила захтјев Универзитета и да је већи дио новца планиран за зараде.

– За Универзитет Црне Горе буџетом jе предложено 25.534.603,18 еура. Назначена средства су прихваћена од стране Владе Црне Горе тj. обухваћена су Предлогом буџета за 2022. годину. Предложеним буџетом ће се измиривати бруто зарада запослених на Универзитету Црне Горе, накнада гостуjућим професорима и клиничарима (проjекциjа jе рађена на бази важеће миималне циjене рада од 250 еура), што чини 85 одсто истог. Петнаест процената од наведеног износа плаћали би се материjални трошкови пословања Универзитета. Пословна година се завршава 31.12.2021. године. Након израде Извjештаjа о новчаним токовима за 2021. годину бићемо у могућности да презентирамо финансиjске показатеље пословања. Свакако, финансиjска дисциплина jе веома присутна на Универзитету, па jе у том смислу и очувана његова финансиjска стабилност – истакла је Рашовићева.

Из Управног одбора су захтјев за повећањем образложили на основу засебних проjекциjа планираних примитака и издатака 22 организационе jединице Универзитета и Студентског парламента, за 2022. годину, а у складу са Правилима за израду финансиjског плана и капиталног буџета.

– Наjвећи дио буџета односи се на издатке за покривање бруто зарада и доприносе (20.011.677,54 еура), те на накнаде спољних сарадника и клиничара коjе износе 1.625.591.25 еура. Дакле, да би се наставни процес неометано одвиjао потребно jе обезбиjедити 21. 637.268,79 еура, у складу са закљученим уговорима о раду и уговорима о ангажовању и осталих током 2022. године – обjаснила jе недавно предсједница УО Рајка Глушица.

Потребна доградња Архитектонског факултета

Из УЦГ су навели у марту да је планирана доградња и надоградња обjекта Архитектонског факултета, реконструкциjу лабораториjа Електротехничког и Металуршко-технолошког факултета, уређење и инфраструктуру обjеката лабораториjе Машинског факултета, замjену термо-техничке инсталациjе радиjаторског гриjања и котларнице на Филозофском факултету, у Никшићу, те уређење ентериjера на истом факултету, као и уређење простора библиотеке на Правном факултету.

Управни одбор jе у мaрту ове године донио одлуку коjом jе утврђен дио развоjно-инвестиционе политике Универзитета Црне Горе, за капиталне инвестициjе у 2022. години.

– То уjедно представља захтjев Универзитета Црне Горе за додjелу буџетских средстава за капиталне проjекте за 2022. годину. Овом одлуком дефинисани су приоритетни проjекти коjима се, превасходно, настоjе унаприjедити просторни капацитети, односно побољшати услови за реализациjу наставног процеса. Приоритети коjи су дефинисани овом одлуком су проjекти коjи се започињу или су наставак већ започетих, а односе се на: реконструкциjу Топлане УЦГ, реконструкциjу зграде техничких факултета, изградњу фискултурне дворане Факултета за спорт и физичко васпитање у Никшићу, изградњу комплекса обjеката Академиjе умjетности на Цетињу навели су из Ректората.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:35