/ foto: ivan petrović
18/07/2022 u 10:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Burić povukao kandidaturu za VDT-a

Burića, koji je danas trebalo danas da bude saslušan na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, za tu funkciju predložio je raniji saziv Tužilačkog savjeta

Kandidat za Vrhovnog državnog tuzioca (VDT) Dražen Burić, povukao je kandidaturu za tu funkciju ocjenjujući da je njegov izbor za VDT-a u potpunosti obesmišljen.

Burića, koji je danas trebalo danas da bude saslušan na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, za tu funkciju predložio je raniji saziv Tužilačkog savjeta.

- Nakon više od 30 godina provedenih u državnotužilačkoj organizaciji i obavljanja poslova državnog tužioca na svim instancama Državnog tužilaštva, predlog ranijeg sastava Tužilačkog savjeta da budem izabran na funkciju VDT-a, čini mi veliku čast, ali i priznanje za moj dosadašnji odgovoran i profesionalan rad- naveo je Burić u izjavi o povlačenju dostavljenoj Odboru.

On je podsjetio da je predlog Tužilačkog savjeta upućen Skupštini Crne Gore 29. jula prošle godine, prije gotovo godinu.

- U tom periodu Skupština, koja je saglasno odredbama člana 135 Ustava Crne Gore, nadležna za izbor VDT-a nije sprovela Ustavom predviđenu procedure, niti su poslanici imali priliku da se izjašnjavaju o utvrđenom predlogu- kazao je Burić.

On je rekao da, imajući u vidu poruke poslate prethodnih nedjelja, kroz izjave određenih poslanika - članova Odbora u vezi sa izborom VDT-a, cijeni da je predstojeća skupštinka procedura povodom dostavljanog predloga Tužilačkog savjeta za njegov izbor u potpunosti obesmišljena, jer je ishod tog postupka već najavljen.

- Više puta su poslanici iz različitih poslaničkih klubova ovaj predlog javno karakterisali kao prepreku i odugovlačenje na putu postizanja “ političkog dogovora” za izbor VDT-a čime su jasno iznijeli stav da je za njih odlučivanje o dostavljenom predlogu bespredmetno i da predstavlja gubljenje vremena do raspisivanja novog javnog poziva- naveo je Burić.

On je kazao da povlači prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta “kako bi uvažene poslanike i sebe poštedio bespotrebnog iscrpljivanja kroz sprovođenje procedure saslušanja pred Odborom, a samo radi zadovoljenja forme”.

- Ostajem ponosan na činjenicu što je predlog da budem izabran na čelnu funkciju državnotužilačke organizacije dat od strane kako državnih tužilaca, tako i uglednih pravnika – dva univerzitetska profesora, bivšeg VDT-a i bivšeg sudije Vrhovnog suda Crne Gore, koji su eminentni, uvaženi i zaista priznati pravni stručnjaci- rekao je Burić.

On smatra da je izbor VDT-a u najkraćem mogućem roku od neprocjenjivog značaja kako za državnotužilačku organizaciju, tako i za državu Crnu Goru, na njenom putu učvršćivanja vladavine prava i evropskih integracija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:16