Nikola Camaj / foto: Skupština
15/10/2024 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Camaj: Uspješno završen veliki nacionalni statistički posao

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj, povodom objavljivanja rezultata Popisa stanovništva u Crnoj Gori 2023. godine, poručio je da je dobro što je veliki nacionalni statistički posao uspješno završen.

Camaj istakao je činjenicu da pred Crnom Gorom, u narednom periodu, stoji ozbiljan zadatak na koji su danas ukazali upravo demografski podaci posebno u odnosu na čak devet crnogorskih opština na sjeveru koje su se našle u kategoriji sa najdubljom demografskom starošću.

– Zabrinjava to što Crna Gora stari, zabrinjava što sela imaju sve manje stanovnika – istakao je Camaj i dodao da kada je u pitanju nacionalna struktura podaci MONSTAT-a, kako je rekao, odražavaju realnost.

(VIDEO) Crnogoraca 41,12 odsto, Srba 32,93, srpskim jezikom govori 43,18 odsto stanovništva

Dodao je, međutim, da nekada nije lako objasniti procentualnu razliku između nacionalne pripadnosti i jezika kojim određena nacija govori.

– Kao član Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, izuzetno sam zadovoljan radom i profesionalizmom. Sada je dužnost svih nas da prilagodimo uslove života na osnovu brojki koje smo popisom dobili a koji su jasan pokazatelj gdje treba uložiti poseban napor za revitalizaciju – kazao je Camaj.

Potpredsjednik je na kraju ponovio da je izuzetno važno da je Popis stanovništva konačno završen a da će podaci poslužiti za ozbiljna promišljanja i adekvatne odgovore nadležnih za dobrobit svih koji u Crnoj Gori žive.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. oktobar 2024 14:47