МАРКО ЦАРЕВИЋ / - ФОТО: ОПШТИНА БУДВА
13/01/2022 u 18:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Царевић: Признање Новом Саду успјех свих нас као српског народа из Црне Горе

Царевић је искористио прилику да честита ову престижну титулу свим грађанима Новог Сада и додао да је захваљујући Новом Саду и Будва одлучила да аплицира за Европску пријестоницу културе у наредном периоду

Делегација Општине Будва борави у Новом Саду поводом титуле Европске пријестонице културе. Предсједник Општине Будва, Марко Царевић том приликом је казао да је ово признање Нови Сад “добио са пуним правом”, као и да је оно “успјех свих нас и као српског народа из Црне Горе”.

- Данас је диван и врло важан дан за нас. Имали смо састанке са делегацијама из Турске, Аустрије, Румуније и Грчке, али за крај оставио сам наше градове побратиме, са којима смо много тога радили, са којима се дијелило и добро, а ако буде требало дијелићемо и тешка времена - казао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић по завршетку састанка, а свега неколико сати уочи званичног проглашења Новог Сада за Европску пријестоницу културе.

image

СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

- ФОТО: ОПШТИНА БУДВА

Тим поводом предсједник Општине Будва, Марко Царевић казао је по завршетку разговора да се радује великом признању које је Нови Сад с пуним правом и добио.

- Посебно нас радује ваш успјех, јер је ово заправо успјех свих нас и као српског народа из Црне Горе. Ово је велика ствар, јер читава историја овог краја је заслужила признање европске пријестонице културе - навео је Царевић.

Према његовим ријечима, Нови Сад је имао велику срећу да на свом челу има Милоша Вучевића, који је, каже, диван човјек и велики пријатељ Будве, “који српски народ у Црној Гори никада није оставио по страни, те да ће он лично то увијек памтити и на томе му бити захвалан”.

Предсједник Општине Будва искористио је прилику да честита ову престижну титулу свим грађанима Новог Сада и додао да је захваљујући Новом Саду и Будва одлучила да аплицира за Европску пријестоницу културе у наредном периоду.

- Ово је потврда да су Нови Сад а самим тим и Република Србија у културолошком и сваком другом смислу дио европске цивилизације. Сврставајући се међу 60 градова којима је додијељена ова титула Нови Сад се трајно позиционирао на мапи свјетске и европске културе, стављајући културу у епицентар друштвеног и привредног развоја. Сам назив пројекта ”За нове мостове” показује отвореност Новог Сада за ново повезивање, нову културну интеграцију и интерацију поштујући традицију и различитост као важне вриједности сваког друштва. Искрено вјерујем да ће реализацијом овог важног пројекта Нови Сад додатно потврдити своју међународну репутацију сврставајући се раме уз раме са европским метрополама културе, на понос читаве Србије, региона и градова побратима као што је Будва.

Стога желим да честитам у своје лично име и у име грађана Будве на овом огромном успјеху који буди наду за све нас да заједнички можемо да градимо нове мостове који ће нас спајати у свим различитостима које су наше богатство. Чини ми велику част што Нови Сад и Будва као градови побратими имају интезивну и братску сарадњу, због чега смо и ми одлучили да кренемо путем аплицирања за ЕПК у наредном циклусу. Овај епохални успјех потврда је визије развоја коју персонификује градоначелник господин Милош Вучевић. Нјегово прегалаштво и патриотизам прави су примјер како се успјешно води град у бољу, сигурнију и љепшу будућност - закључио је Царевић на конференцији за новинаре уприличене након састанка који су имали са градоначелником Бања Луке Драшком Станивуковићем и градоначелником града домаћина Новог Сада Вучевићем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:25