Radionica za predstavnike mladih političkih partija iz Crne Gore / - ATLANTSKI SAVEZ CRNE GORE
05/07/2024 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Cerović: Igranje na kartu polarizacije vodi ka sukobima

Poigravanje sa identitetskim podjelama znači igranje sa najeksplozivnijim ljudskim porivima, a specifični istorijski uslovi čine balkanski region posebno podložnim takvom identitetskom cijepanju i nasilju kao posljedici.

To je na radionici za predstavnike mladih političkih partija iz Crne Gore poručio komunikolog i psiholog Radoje Cerović, koji je bio i moderator događaja.

Radionicu na temu polarizacije i nacionalizma u Crnoj Gori „Unapređenje demokratije kroz međusobno razumijevanje“ organizovao je

Atlantski savez: Slobodno i profesionalno novinarstvo jedini odgovor na maligne uticaj

Crne Gore, organizaciju događaja je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), a u radionici su učestvovali predstavnici klubova mladih šest crnogorskih partija, među kojima su Pokret Evropa sad, Demokratska partija socijalista, Demokratska Crna Gora, Hrvatska građanska inicijativa, Albanska alternativa i Socijaldemokratska partija.

Tokom radionice učesnici su kroz moderiranu diskusiju došli do niza uvida čija primjena u svakodnevnom političkom životu može pozitivno uticati na prevazilaženje identitetskih podjela i polarizacije u društvu: identitetske podjele su jednostavan i nezreo način političkog djelovanja, a moderne političke stranke se udaljavaju od identiteta kao primarnog mehanizma svog političkog rada; ⁠identitetske podjele se zasnivaju na porivima i instinktima koje dijelimo sa najbližim evolutivnim srodnicima, a ljudska komponenta političkog rada je prevazilaženje instinkta i uvođenje promišljenih koraka u politiku; ⁠identitetska politika je neminovna i neizbježna, ali je fokusiranje na jaka identitetska pitanja višestruko kontraproduktivno za politički i društveni život države; ⁠napredovanje političkih sistema je povezano sa smanjenjem dva tipa segmentacije društva: smanjenjem horizontalne segmentacija, koja podrazumijeva socijalno-ekonomsko raslojavanje, i smanjenjem vertikalne segmentacije, odnosno podjele po vjerskim, nacionalnim, ideološkim i drugim kriterijumima, te smanjenjem polarizacije između grupa ⁠svako smanjenje ovih segmentacija osnažuje perspektivu jednog društva; ⁠identitetske identifikacije su u istorijskom smislu posljedica borbe za moć – što duže i što surovije je vladao neki vlastodržac, to je jači identitetski trag koji je ostavio.

image

Radoje Cerović

- ATLANTSKI SAVEZ CRNE GORE

- Kroz prizmu psihosocijalne teorije nazvane ’gene-culture coevolution’, mladim političarima je predočeno ’minsko polje’ ljudskih političkih instiktivnih poriva. Kroz dijalog su prepoznati nizovi svjesnih i nesvjesnih manipulacija koje su u političkom životu Crne Gore prisutne i odvlače politički dijalog u pravcu atavističkog poimanja politike i aktiviranja mehanizama sukoba i nadgoranjavanja, tipičnih za nerazvijena društva i nezrele političke sisteme, sa koruptivnom logikom. Kroz naučne izvore, ukazano je na društvene procese i mehanizme koji mogu da povedu društvo u zrelu demokratiju i vladavinu prava -, kazao je Cerović.

Iz Atlantskog saveza Crne Gore, kao organizatora događaja, istakli su značaj ovakvih edukativnih aktivnosti koje doprinose razvoju kritičkog mišljenja i političke zrelosti među mladim liderima.

- Naša misija je da podstaknemo dijalog zasnovan na principima demokratije i tolerancije, te da pomognemo u izgradnji društva koje će prevazići nacionalističke narative i podjele. Kroz ovakve inicijative želimo da doprinesemo stabilnosti i prosperitetu Crne Gore. Zbog toga smatramo da bi bilo konstruktivno da su se pozivu odazvali i učešće u radionici uzeli i predstavnici onih političkih subjekata koji su prepoznati po jakoj, često i zapaljivoj, nacionalnoj retorici, jer je važno čuti različite perspektive kako bi se došlo do zajedničkog odgovora na rastuću polarizaciju crnogorskog društva, koja može ostaviti snažne posljedice na novu generaciju političkih lidera - kazala je Azra Karastanović, izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore.

Ova aktivnost dio je projekta koji Atlantski savez Crne Gore realizuje u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED) kako bi različitim akterima političkog života u Crnoj Gori približili principe participativne demokratije i građanskog aktivizma, te uticaja polarizacije i nacionalizma na crnogorsku politiku i društvo.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 00:22