/ - CGO
22/11/2021 u 11:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Бјелица неспорно крив, нетачни наводи да радимо по налозима

ЦГО ће наставити да прати стање на УЦГ и рад нового руководства, као што је то рађено и у свим претходним мандатима оних који су водили ову високошколску установу, наводе у саопштењу

Центар за грађанско образовање (ЦГО), поводом изјаве Душка Бјелице, професора на Факултету за спорт и физичко васпитање и бившег вишемандатног предсједника Управног одбора Универзитета Црне Грне (УЦГ), указује да је Рјешење Етичког одбора УЦГ јасно, иако за њега непријатно.

-Бјелица је током викенда послао своју изјаву низу медија наводећи, између осталог, сљедеће: „Невладина организација “Центар за грађанско образовање” је Етичком одбору Универзитета Црне Горе против мене поднијела Предлог за утврђивање кршења академског интегритета, који је давно наручен од ректора УЦГ Владимира Божовића“. Потпуно је нетачно да ЦГО ради по било чијим налозима или наруџбама. Једино што је тачно у изјави Бјелице јесте да је ЦГО поднио, сходно Етичком кодексу  и Закону о академском интегритету, Приједлог за утврђивање кршења академског интегритета Етичком одбору, уз пратећи доказни материјал. Етички одбор је на основу тог приједлога, доказног материјала и свједочења оштећених студената, сарадника и колега Бјелице констатовао да је он прекршио Етички кодекс  по 16 тачака и изрекао му најстрожију казну – јавна осуда, са објављивањем у „Билтену Универзитета Црне Горе“. ЦГО изражава наду да ће Етички одбор УЦГ и даље ефикасно поступати у сличним случајевима и штити тиме академски интегритет УЦГ, али и права оних који су злоупотребљавани од стране професора и ментора, али и колега-наводе они.

Додају: "Јавности је познато да се ЦГО стањем на УЦГ бави дуже од деценију, као и да је неријетко у средишту многих спорних питања био управо Бјелица, на што смо јавно и аргументовано указивали. Бјелица то, такође, зна јер је и сам са нама некад лично јавно, а некад преко аватара, полемисао".

-Разумијемо да Бјелици није лако у ситуацији када више нема пуну контролу над органима УЦГ, а посебно кад је потребно прикривати неправилности и неакадемска чињења. Разумјели смо из његовог реаговања да он не спори ништа чињенично, већ се покушава одбранити процедуралном гимнастиком, наводећи: „Етички одбор није имао законског основа за покретање овог поступка за утврђивање кршења академског интегритета, јер је два пута одлучивао о истом предлогу наведене НВО“. Користимо ову прилику да јавност обавијестимо да једино рјешење које ми имамо од Етичког одбора јесте ово од 19.11.2021, као и да је ово био једини поступак у којем смо позвани као странка да учествујемо, а обавеза Етичког одбора јесте да упути позив предлагачу, као странци у поступку. Укратко, није тачно да се о овом приједлогу ЦГО-а два пута одлучивало-наводе они.

Додају: "Изненађени смо новим тенденциозним нападима Бјелице на ЦГО, јер је и сам током поступка, на наше изненађење, указао на вриједну улогу ЦГО-а у друштву, како и да је наше мисије постао свјестан тек из своје садашње позиције, односно по губитку јавне функције".

-На крају, умјесто да у јавности оптужује оне који су указали на његова недјела и тиме ризикује тужбу за клевету, савјетујемо Бјелици да користи механизме из правне поуке рјешења ако вјерује да је у праву, односно да се обрати Сенату УЦГ, који је готово истог састава као и кад је он био алфа и омега на УЦГ. ЦГО ће наставити да прати стање на УЦГ и рад нового руководства, као што је то рађено и у свим претходним мандатима оних који су водили ову високошколску установу- наводи Снежана Калуђеровић, виша правна савјетница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:24