Центар за грађанско образовање ЦГО / - ФОТО: лого ЦГО
28/01/2022 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Низак степен заштите личних података, неопходно активније учешће АЗЛП

У процесу заштите личних података, ЦГО истиче неопходност активниjег и квалитетниjег учешћа Агенциjе за заштиту личних података и слободан приступ информациjама (АЗЛП)

Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) су поводом Међународног дана заштите података о личности, упозорили на низак степен заштите личних података, али и одсуство свиjести надлежних у Црноj Гори о важности овог питања. Они су позвали одговорне у Влади да приступе усклађивању домаћег законодавства са Општом уредбом Европске униjе о заштити личних података (ГДПР), коjа jе на нивоу Европске униjе ступила на снагу jош 2018. године.

- Извjештаj о реализациjи Програма приступања Црне Горе Европскоj униjи 2021-2023, за 2021. годину, коjи jе Влада усвоjила на 56. сjедници 26.01.2021, указуjе да Министарство унутрашњих послова (МУП) ниjе извршило планирану припрему нацрта нових закона, односно измjена и допуна важећих закона коjи уређуjу ову област, а што jе jедна од обавеза у оквиру Поглавља 23. У Извjештаjу се наводи да, осим Закона о заштити података о личности, ниjе припремљен ни Закон о заштити података о личности за органе коjи се баве спрjечавањем, истрагама и гоњењем учинилаца кривичних дjела и извршењем кривичних санкциjа - поручили су из ЦГО-а. 

Како су навели ГДПР успоставља веће стандарде заштите личних података, jачаjући у томе и улогу органа за заштиту личних података, а истом се предвиђа и могућност изрицања казне до 20 милиона еура. Додају да би Црна Гора, сходно преузетим предприступним обавезама, морала ускладити своjе законодавство са правном тековином ЕУ, што укључуjе и обавезу да се у актуелна законска рjешења, првенствено Закон о заштити података о личности, интегришу одредбе ГДРП-а, а са циљем да се осигура jеднак степен заштите грађана Црне Горе у односу на грађане ЕУ.

- У процесу заштите личних података, ЦГО истиче неопходност активниjег и квалитетниjег учешћа Агенциjе за заштиту личних података и слободан приступ информациjама (АЗЛП), као органа одговорног за контролу над поштовањем закона. Нажалост, то до сада ниjе био случаj, имаjући у виду да jе контроверзно мишљење Савjета тог органа 2020. године довело до масовног кршења права на приватност лица, чиjи су лични подаци компромитовани на основу таквог мишљења и одлуке Владе донешене на основу њега - казали су из ЦГО-а.

ЦГО је подсjетио jавност и да jе недавно донешена прва пресуда коjом jе одређена накнада због повреде права jедног од тих лица, чиjи су подаци обjављени под изговором превенциjе ширења ковид-19 вируса.

- Након што jе оваква Одлука Владе укинута од стране Уставног суда, постављено jе и питање легитимитета АЗЛП да спроводи даље активности у правцу заштите података. Због спорног мишљења, Скупштина jе краjем претходне године дониjела одлуку о разрjешењу два члана Савjета АЗЛП, коjа су чинила већину у доношењу те одлуке. ЦГО очекуjе да ће се у наредном периоду приступити припреми неопходних законских рjешења, али и да ће се што приjе изнаћи рjешења за именовање недостаjућа два члана Савjета АЗЛП, ради остваривања континуитета рада те институциjе. Изражавамо наду да ће нови чланови Савjета бити бирани по критериjуму стручности и професионалног интегритета, што у односу на досадашње саставе ниjе увиjек био случаj - закључују из ЦГО-а. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:09