Петар Ђукановић ЦГО / - ЦГО
13/09/2021 u 16:17 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Са СПЦ се не може потписати међународни уговор јер није држава

Темељни уговор коjи jе потписан са Светом столицом ратификован jе у Скупштини, па сходно томе има снагу међународног уговора

Центар за грађанско образовање, поводом незваничног обjављивања диjелова нацрта Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве, наглашава значаj благовременог и званичног обjављивања овог документа коjи jе постао jедно од питања коjе снажно поларизуjу црногорско друштво.

– ЦГО указуjе да би jавност морала, са релевантне адресе из Владе, односно из Министарства правде, људских и мањинских права, да добиjе поjашњење правне природе Темељног уговора са СПЦ. Управо од његове правне природе зависи и одређење према таквом уговору. Темељни уговор коjи jе потписан са Светом столицом ратификован jе у Скупштини, па сходно томе има снагу међународног уговора. По Уставу Црне Горе, међународни уговори имаjу jачу правну снагу од закона, самим тим и подзаконских аката и непосредно се примjењуjу кад односе уређуjу другачиjе од унутрашњег законодавства. То значи да ако jе нека одредба Темељног уговора са Светом столицом супротна било коjоj законскоj одредби примjењиваће се одредба Темељног уговора – истичу из ЦГО.

ЦГО наводи да, како Српска православна црква ниjе држава са њом се не може закључити међународни уговор као у случаjу са Светом столицом. Због тога, свака одредба Темељног уговора са СПЦ мора бити у складу са законом и поставља се питање суштинског значаjа jедног таквог уговора.

– Примjера ради, у медиjима jе обjављено да нацрт Темељног уговора садржи одредбу по коjоj у случаjу вођења кривичног поступка или истраге о клирицима и вjерским службеницима СПЦ надлежни органи о томе претходно обавjештаваjу надлежног архиjереjа. Међутим, како ова обавеза не постоjи у Законику о кривичном поступку (ЗКП) уколико органи кривичног гоњења не обавиjесте архиjереjа то на било коjи начин не утиче на законитост кривичног поступка. Осим тога, оваква одредба може бити и у релевантном поступку оглашена ништавом, jер jе у супротности са ЗКП. Такође, у диjеловима коjи су медиjима обjављени стоjи да ће православна вjерска настава у jавним школама бити регулисана посебним уговором између страна уговорница, а Општи закон о образовању и васпитању експлицитно наводи да jе у jавноj установи и у установи коjоj jе додиjељена концесиjа за извођење jавно важећег образовног програма образовање и васпитање свjетовног карактера, као и да у таквоj установи ниjе дозвољено религиjско дjеловање – поручују из ЦГО.

ЦГО упозорава да уколико Влада не пружи адекватно образложење даjе се основ аргументациjи да ће оваj Темељни уговор заправо више имати политички него правни значаj. Пресудно jе важно да у ситуациjи наглашених тензиjа водимо друштвени диjалог на бази аргумената и jасних позициjа, како би се постоjеће опасне тензиjе снижавале, а транспарентност процеса одлучивања ту може бити драгоцjена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:45