Ilustracija / Shutterstock
26/10/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Svaki peti srednjoškolac žrtva vršnjačkog nasilja, Skupština da preuzme svoj dio odgovornosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je uputio predsjedniku Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore Draženu Petriću, poslaniku PES-a, dopis u kojem pozdravlja i pridružuje se inicijativi za održavanje saslušanja nadležnih na temu vršnjačkog nasilja, a koju je pokrenuo predstavnik Evropskog saveza, poslanik Boris Mugoša.

– Naša istraživanja ukazuju da je svaka peta osoba srednjoškolske uzrasti u CG bila žrtva vršnjačkog nasilja, dok 53,4 odsto njih poznaje nekoga sa sličnim iskustvom. Najčešće vrste nasilja uključuju psihičko, fizičko i digitalno nasilje, uz zabrinjavajući podatak da 35,8 odsto žrtava nikada nije prijavilo nasilje, dok skoro 2/3 učenika/ca svjedoči prisutnosti nasilja u svojim školama ili sredinama – navode iz CGO-a.

Podaci su, dodaju oni, prikupljeni kroz istraživanja o percepciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, među punoljetnim građanima i građankama Crne Gore, kao i među srednjoškolskom populacijom, u okviru projekta SRCE: podrška osnaživanju i otpornosti mladih danas, finansijski podržanog od strane Evropske unije uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Formirana radna grupa koja će pripremiti analizu o nasilju u školama

– CGO smatra da je nužno uključivanje svih društvenih aktera i pooštravanje kazni za najteže slučajeve, uz prevenciju i edukaciju kao ključne mjere. Kaznena politika mora balansirati između odvraćanja učinilaca, zaštite žrtava i dugoročnog smanjenja nasilja kroz multidisciplinarni pristup. To znači i da je potrebno raditi i na promjeni stavova i načina razmišljanja mladih, kako bi shvatili da nasilje nije rješenje problema – ističu iz CGO.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. oktobar 2024 13:00