Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
07/09/2024 u 18:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Svaki peti učenik bio je žrtva vršnjačkog nasilja - uglavnom psihičkog i socijalnog nasilja

Dominantna većina učenika/ca smatra da je vršnjačko nasilje u određenoj mjeri prisutno u njihovoj školi ili sredini, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje.

- Prisutnost vršnjačkog nasilja u školama prepoznaje skoro 90% učenika/ca, uz razliku da je za oko 58% njih to povremeno ili često, a za oko 30% rijetko, navode iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Kao najzastupljenije se, dodaju iz CGO, navodi psihičko nasilje (30.9%), a slijede fizičko, socijalno, digitalno i seksualno nasilje.

- Svaki peti učenika/ca bio je žrtva vršnjačkog nasilja, i to uglavnom psihičkog i socijalnog nasilja, a većina žrtava (64.2%) prijavila je nasilje, navode iz CGO-a.

Učenici/ce koji su naveli da su bili žrtve vršnjačkog nasilja najčešće su doživjeli psihičko nasilje (34.9%), a zatim slijede socijalno (22.4%) i digitalno nasilje (17%).

- Fizičko nasilje iskusilo je 15.8% učenika/ca, dok 9.9% navodi da je imalo iskustva sa seksualnim nasiljem, navodi CGO.

Registrovano 114 slučajeva vršnjačkog nasilja

Najveći procenat učenika/ca, skoro četvrtina (24.2%) smatra porodicu, odnosno porodično vaspitanje, odgovornim za vršnjačko nasilje u njihovoj školi/sredini.

- Slijede internet i društvene mreže (21.8%), te opšte stanje u društvu (19.9%). Obrazovne ustanove i nadležni organi su podjednako odgovorni prema mišljenju 12.8% učenika/ca, dok mediji imaju manji uticaj (6.9%), pokazalo je istraživanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 21:57