/ - PHOTO BY RYAN FIELDS ON UNSPLASH
28/10/2023 u 06:39 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora ima samo tri psihijatra za djecu

U Crnu Goru se vraćamo sa izvještajem po kome dijete treba svakodnevno da nastavi sa istim tretmanima. A kod nas u Centru tretman može da dobije najviše jednom u sedam dana. Tretman je trajao 30 minuta, a sad je produžen na 45 minuta, kaže roditelj dječaka sa autizmom S.Š.

Grupa roditelja (staratelja) djece sa posebnim potrebama – razvojnim poremećajima i disfazijom, Daunovim sindromom i poremećajima iz spektra autizma pokrenula je peticiju na portalu Skupštine Crne Gore, sa glavim zahtjevom da se otvori institut u kome će ona dobijati svakodnevne tretmane. Međutim, prema podacima nadležnih organa, u Crnoj Gori rade samo tri psihijatra za djecu. Pri Dječijoj bolnici u Podgorici otvoren je Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju, kome od osnivanja fali kadar, prvenstveno nemedicinski, psiholozi i defektolozi, koji bi svakodnevno pružali tretmane djeci.

Roditelji od nadležnih traže poboljšanje uslova života za djecu i lica sa posebnim potrebama.

– Naš prvi zahtjev je osnivanje i otvaranje instituta koji će pružiti svakodnevne logopedsko-defektološke tretmane u Podgorici i biti sposoban da odgovori na zahtjeve sve većeg broja djece sa ovim problemima. Zahtijevamo osnivanje fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kako bismo stvorili bazu stručnih lica iz naše zemlje i riješili problem deficitarnih zanimanja logopeda, defektologa, somatopeda, surdologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti. Naš treći zahtjev je osnivanje specijalizovanog fonda u okviru Fonda zdravstva, namijenjenog prije svega djeci, ali i uopšte licima sa posebnim potrebama i čije zdravstveno stanje zahtijeva hitnost u postupanju u očuvanju zdravlja – naveli su pokretači ove peticije.

Slab odziv na konkurse

Iz Centra za autizam ranije su saopštili da često objavljuju konkurse za prijem defektologa, kako bi riješili kadrovski problem, ali da je odziv slab.

Oni su tada ukazali da ne postoji ni finansijska motivisanost za rad na ovim poslovima.

Prema podacima Centra za autizam, u Crnoj Gori je 270 djece kojima su potrebni tretmani psihologa, logopeda i defektologa. Kako Centru nedostaje kadar, roditelji su prinuđeni da djecu vode u susjedne države na tretmane. Sve više porodica tim povodom odlazi u Beograd ili Sarajevo, gdje svakodnevni tretmani traju najmanje 60 minuta.

– Pitanje je koliko porodica to može da plati. Tačno je da država plaća tretmane, ali šta je sa smještajem i hranom dok tamo boravite sa djetetom. Znam da porodice koje su ranije išle sada to više ne mogu da priušte. Za sedam dana u Beogradu potrebno nam je najmanje 300 do 400 eura za prevoz, smještaj i hranu. U Crnu Goru se vraćamo sa izvještajem po kome dijete treba svakodnevno da nastavi sa istim tretmanima. A kod nas u Centru tretman može da dobije najviše jednom u sedam dana. Tretman je trajao 30 minuta, sad je produžen na 45 minuta – kaže roditelj dječaka sa autizmom S.Š.

Po njegovim riječima, uzalud je da se obraćate bilo kome jer je poznato da fali kadar.

Roditelji Djece sa autizmom prošle godine su se žalili ombudsmanu i Ministarstvu zdravlja da djecu moraju da vode u privatne ambulante zbog nedovoljnog broja logopeda i stručnjaka u Centru.

– Broj djece koja imaju potrebu za različitim tretmanima koji, u cilju rane intervencije i unapređenja stanja, treba da se sprovode često i kontinuirano uveliko prevazilazi mogućnosti postojećeg kadra da pruži adekvatnu podršku i pomoć – naveo je ombudsman u svom izvještaju.

On je konstatovao da su u Centru stalno zaposlena četiri logopeda, od koji je samo jedan angažovan na puno radno vrijeme. Centar ima psihologa, logopeda, somatopeda, oligofrenologa i socijalnog radnika, što samo naizgled, kako upozorava ombudsman, garantuje multidisciplinarni pristup u pružanju zaštite djeci. Zbog velikog broja djece, fizički je neizvodljivo organizovati kvalitetnu zaštitu svakog djeteta u skladu sa individualnim potrebama.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:56