Састанак Вила Горица / - Састанак Вила Горица
21/09/2021 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора је спремна за приступање Парламентарној скупштини Франкофоније

Изражена је обострана жеља и интерес за покретањем иницијативе отварања билингвалног црногорско – француског одјељења у некој од школа у Црној Гори

Црна Гора је и више него спремна да прође све процедуре потребне за приступање Парламентарној скупштини Франкофоније, јер на тај начин отвара врата свом европском путу, оцијенила је екретарка Министарства просвјете, науке, културе и спорта Јована Остојић.

Она се у оквиру званичне посјете делагације Парламентарне скупштине Франкофоније Црној Гори, састала са представницима делегације коју чине: Жак Крабал, генерални секретар Парламентарне скупштине, савјетник у овој асоцијацији,  Филип Корард, сенатор и посланик из белгијске франкофоне регије Валонија  и Кристијан Тимоније, амбасадор Француске у Црној Гори.

На самом почетку састанка, Секретарка је у име Министарства пожељела добродошлицу и поздравила представнике делагације, подсјетивши их на недавно одржан састанак амбасадора Француске са министарком Весном Братић, на којем су мотивисање ученика и студената за изучавање француског језика и интензивнија промоција француске културе истакнути  као кључни заједнички циљеви у сарадњи. Овом приликом, изражена је обострана жеља и интерес за покретањем иницијативе отварања билингвалног црногорско – француског одјељења у некој од школа у Црној Гори.

Крабал је истакао да је главни циљ посјете ове делегације пружање подршке Црној Гори за приступање чланству Парламентарној Скупштини Франкофоније, која данас окупља парламенте из 90 франкофоних земаља, а чије су темељне вриједности његовање културних различитости, мултијезичност, солидарност, мир, људска права, владавина права и одрживи развој.

У складу са тим, секретарка Остојић је подсјетила да Црна Гора тренутно има статус члана посматрача, а неопходни кораци на путу ка пуноправном чланству у Парламентарној скупштини Франкофоније су популаризација француског језика и културе код ученика и достизање адекватног нивоа знања код наставника, што би се могло реализовати организовањем различитих видова боравка ученика у Француској, организовањем секција и радионица са циљем упознавања са француском културом и традицијом, опремањем кабинета за изучавање француског језика, омогућавањем разних видова усавршавања за наставнике.

Међународна организација Франкофоније је у том смислу већ издвојила значајна средства за спровођење активности у дијелу језичких и стручних обука за црногорске државне службенике на француском језику, кроз организацију курсева, испита из познавања француског језика као и тематских семинара.

Учешће на овом састанку узео је и савјетник у овој асоцијацији, Фатмир Леци, који је детаљно изложио административни оквир, односно конституисање досијеа за приступ Парламентарној скупштини Франкофоније и изразио спремност за пружање подршке при самој фази израде досијеа за чланство, након чега би Црна Гора, већ од јула 2022. године могла постати чланица ове престижне организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:07