/ фото: Банка хране
29/09/2021 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора највише баца хране од држава бивше Југославије

Једна особа у просјеку годишње баци 83 килограма хране

У Црној Гори се, према извјештају Уједињених нација, највише хране баца у поређењу са државама бивше Југославије, с обзиром на број становника, саопштено је из Банке хране.

Како се наводи, једна особа у просјеку годишње баци 83 килограма хране. Наведено је да не само да домаћинства бацају велике количине хране, већ то чине и трговине и угоститељски објекти.

- Зато све већи број држава законски обавезује трговине и угоститељске објекте да не бацају храну, већ да је донирају онима којима је потребна. У Црној Гори не постоји овакав закон- каже се у саопштењу, поводом Међународног дана подизања свијести о бацању хране.

Предсједница фондације Банка хране Марина Медојевић сматра да се мора радити на едукацији људи да храну не бацају, да рационалније купују и адекватно чувају храну.

- Најгоре што могу да ураде је да храну бацају. Велики број људи који посјећују контејнере говори осим да су људи гладни, да нена адекватне социјалне политике и да се храна баца- казала је она.

Према њеним ријечима, очекује се да ће број гладних порасти у следећем периоду због пандемије.

- Смањењем бацања хране смањиује се емисије штетних гасова, успорава уништавање природе пренамјеном земљишта и загађење. Такође позитивно утице и на доступност хране, чиме се смањује број гладних и подстиче штедња у доба глобалне рецесије- казала је Медојевић.

Она сматра да је за искориштавање вишка хране врло важно да постоји развијен систем селективног одлагања отпада и рециклаже.

- Одговарајуће искориштавање вишка хране не доприноси само смањењу глади широм свијета, већ и заштити околине- рекла је Медојевић.

Она истиче да младе треба подстицати да што раније започну размишљати о међузависности властитих потрошачких одлука и посљедица које они имају за друштво у цјелини.

- Ово је тема која заслузује да јој се више посветимо у јавности али и у школским клупама- сматра Медојевић.

Банка хране је, каже она, више од деценију спремна је за јавну кампању против сиромаштва и бацања хране, али осим декларативне подршке, другу није имала.

- Влада Црне Горе упркос бројним апелима Банке хране који трају пуних девет година да усвоји, као што је урађено у Европском парламенту још 2012. године, Декларацију против бацања хране, то још није урадила- упозорила је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:39