/ - FOTO: ANTIKORUPCIJA.ME
03/07/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora napredovala u Indeksu transparentnosti

Crna Gora je na listi ispred ostalih država Zapadnog Balkana

Crna Gora je na listi ispred ostalih država Zapadnog Balkana (Sjeverna Makedonija 80 odsto, Srbija 75 odsto, Albanija 72,5 odsto, Bosna i Hercegovina 70 odsto) i osjetno iznad regionalnog (65,8 odsto) i svjetskog (60,6 odsto) prosjeka.

- U izvještaju o Indeksu transparentnosti (T-Indeksu) za 2023. godinu, naslovljenom kao „Transparentnost u vrijeme rata. T-Indeks 2023“, koji je u junu objavio Evropski istraživački centar za borbu protiv korupcije i izgradnju države (ERCAS) iz Berlina, Crna Gora je svrstana na 17. mjesto liste sa 143 države, sa ostvarenih 17 od mogućih 20 bodova (85 odsto). To je značajan napredak u odnosu na prošlogodišnje, prvo izdanje T-Indeksa, na kome je naša država sa 15,5 bodova (od 19) zauzimala 20. poziciju. Crna Gora je na listi ispred ostalih država Zapadnog Balkana (Sjeverna Makedonija 80 odsto, Srbija 75 odsto, Albanija 72,5%, Bosna i Hercegovina 70 odsto) i osjetno iznad regionalnog (65,8 odsto) i svjetskog (60,6 odsto) prosjeka- navodi se u saopštenju.

T-Indeks, odnosno „kompjuterski posredovan indeks transparentnosti“, koji su razvili ERCAS i berlinski univerzitet Herti škola (Hertie School), mjeri i upoređuje nivo transparentnosti javnog sektora i njenog uticaja na korupciju u 143 zemlje, i to na osnovu dva tipa indikatora: de jure (zakonske obaveze) i de facto (ostvarena transparentnost).

Prepoznajući je kao ključnog učesnika u sistemu prevencije korupcije i promovisanju integriteta u javnom sektoru, Herti škola se u I kvartalu obratila Agenciji za sprječavanje korupcije, koja je prikupila nacionalne podatke i dostavila ažuririrane informacije i predloge novih ocjena.

Izvještaj je dostupan na linku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:08