/ - Фото: Преузето са портала РТЦГ
29/11/2021 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски кувар назвали ремек дјелом

Кувар "Горска трпеза" освојио је прво мјесто у категорији "Гастро туризам", а друго у категорији "Најбољи међу најбољима на цијелом свијету"

Француска фондација "The Gourmand Awards" уручила је данас у Паризу награду Регионалној развојној агенцији (РДА) за Бјеласицу, Комове и Проклетије за публикацију "Горска трпеза", која представља збирку рецепата са сјевера Црне Горе, јавља портал RTCG.

Кувар "Горска трпеза" освојио је прво мјесто у категорији "Гастро туризам", а друго у категорији "Најбољи међу најбољима на цијелом свијету".

Директорица РДА Јелена Кривчевић казала је за Портал РТЦГ да је ово први пут да Црна Гора учествује на оваквом такмичењу, па је самим тим награда још значајнија.

-Кувар су назвали ремек дјелом. Ријеч је о збирци традиционалних планинских јела из Црне Горе и уз свако јело иде и прича. То је у суштини увод у културу једног народа кроз традиционалну храну. У том смисли, њима је то било јако занимљиво- казала је Кривчевић.

Кувар "Гастро трпеза" је претходна четири мјесеца био дио поставке у музеју Алфреда Нобела у Шведској, на тему свјетског кулинарског насљеђа.

Кувар је рађен кроз два пројекта - прекограничног програм Европске Уније Црна Гора - Албанија и пројекта Свјетска агенција за храну и пољопривреду (ФАО) и Евроспка банка за обнову и развој (ЕБРД)

Јела представљена у тој публикацији могу се пробати у домаћинствима на гастро рути и у ресторанима и хотелима који су своје куваре обучили за припрему ових јела, а списак ћете наћи на сајту монтегастро.ме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:54