Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju / Ministarstvo
23/08/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju: Fokus na Solani, Valdanosu i Adi Bojani

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić boravio je u radnoj posjeti Ulcinju, gdje je obišao ključne ekološke lokacije – Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, posebno se osvrćući na izazove vezane za otpadne vode iz Albanije.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Ulcinj Gencijem Nimanbeguom i njegovim saradnicima, ministar Ćulafić je izrazio otvorenost za rješavanje problema i izazova sa kojima se opština suočava, naglašavajući spremnost Ministarstva da pruži podršku u okviru svojih nadležnosti.

image

Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju

Ministarstvo

U vezi sa ulcinjskom Solanom, ministar Ćulafić je istakao da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture ovim zaštićenim područjem u narednom periodu biti na mjestu prioritetnih aktivnosti ministarstva.

S obzirom na visok nivo razumijevanja važnosti rješavanja ovog pitanja sa obje strane, iskazao je optimizam ka postizanju dugo očekivanog cilja, koji će ujedno doprinijeti i rješavanju problema Port Milena.

Kada su u pitanju otpadne vode na Adi Bojani, ministar Ćulafić je informisao prisutne da su službenici Agencije za zaštitu životne sredine prije dva dana održali sastanak sa kolegama iz Albanije u vezi sa tim.

– Danas smo sa lica mjesta kontaktirali Agenciju za zaštitu životne sredine Albanije i direktora Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Rečeno nam je da se uzimaju svakodnevno uzorci i da su rezultati pokazali da je voda u dozvoljenim granicama – rekao je Ćulafić.

image

Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju

Ministarstvo

Takođe je informisao sagovornike da će po tom pitanju, ali i po mnogim drugim važnim, početkom narednog mjeseca biti organizovan sastanak sa albanskom ministarkom.

Ćulafić: Očuvanje mora osiguraće zdravo okruženje za buduće generacije

Tokom sastanka bilo je riječi i o problemu otpadnih voda iz kućica i restorana na Adi Bojani, i kao jedno od rješenja razmatrana je ugradnja sistema za prečišćavanje tih voda.

Valdanos, kao potencijalno zaštićeno prirodno dobro, bio je tema sastanka, pri čemu su razmatrane dalje aktivnosti u okviru ovog vrijednog područja, a sa ciljem njegove održive valorizacije uz poštovanje kriterijuma zaštite životne sredine.

image

Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju

Ministarstvo

U sklopu ove radne posjete, i u skladu sa temama sastanka, ministar Ćulafić je sa domaćinima obišao Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, čime je iskazao svoju zainteresovanost za rješavanje postojećih problema i unapređenje stanja već odavno prepoznatih vrijednosti prostora Opštine Ulcinj.

– Po svim pitanjima, bićemo partneri u postizanju dogovora, posebno zbog iskazane spremnosti opštine i njenog predsjednika gospodina Nimanbegua. Ono što mogu da obećam je da ćemo uložiti napore da minimiziramo ekološke incidente, jer ne mogu garantovati da ih neće biti – zaključio je ministar Ćulafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 18:39