Зоран Чворовић / - PRINTSKRIN/YOUTUBE/PORTAL ISKRA
05/09/2021 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чворовић: Грешка је слијетање хеликоптером на Цетиње

Зоран Чворовић може да ће неки домаћи и страни противници устоличења миторополита Јоаникија на Цетињу то користити да тврде да је, како кажу, "Црква Србије окупатор на Цетињу"

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је да поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије и  митрополит црногорско приморски Јоаникије "нису смјели да пристану" да дођу хеликоптером у Цетињски манастир на устоличење, јер то иде на руку противницима који тврде да су "окупатори" иако је СПЦ ту "своја на своме".

"Морали су јутрос да Влади Црне Горе и министру унутрашњих послова Сергеју Секуловићу испоставе ултиматум или ћемо доћи нормално аутомобилима и аутобусима до свог манастира и свог Цетиња, или ћемо позвати вјерни народ да крене заједно са нама на Цетиња", рекао је Чворовић за ТВ Нова С.

Како је навео, може се мислити да ће неки домаћи и страни противници устоличења миторополита Јоаникија на Цетињу то користити да тврде да је, како кажу, "Црква Србије окупатор на Цетињу".

Наводећи да на "овако изрежирану сцену нису смјели да пристану", Чворовић који је правни историчар подсјетио је колико је експлоатисано у медијима слијетање предсједника Србије Слободана Милошевића у Хиландар, 1991. године.

"Дакле, то је морало, чини ми се, да се одбије и да се покаже да је СПЦ на Цетињу своја на своме", истакао је Човоровић.

Он је навео да је Иван Црнојевић 1484. године Српској цркви  даровао Цетињско поље на којем ће настати Цетињски манастир као сједиште епископије, коју је формирао Свети Сава 1220. са седиштем у Превлаци, у Боки, док је 1484. пресељена на Цетиње.

"Дакле ради се о светосавској епископији старој осам вјекова", рекао је Чворовић.

Он је оцијенио да је предсједник Србије Александар Вучић пуно допринео да се заоштри атмосфера. и како је навео, створи лажна слика о наводном озбиљном отпору устоличењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. april 2024 13:37