Centar za ženska prava (CŽP) / - LOGO
05/09/2024 u 09:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CŽP: Žene nositeljke na svega dvije liste koje su do sada potvrđene

Žene su nositeljke na svega dvije izborne liste od osam koliko ih je do potvrđeno za izbore u Podgorici, što znači da će u podjeli vlasti muškarci zauzeti vodeće pozicije, saopšteno je iz Centra za ženska prava (CŽP).

Iz te nevladine organizacije kazali su da, sudeći po sadržaju osam izbornih listi za lokalne izbore u Podgorici, koje su do sada zvanično proglašene od izborne komisije Glavnog grada, politički subjekti uviđaju neophodnost većeg političkog učešća žena na lokalnom nivou.

- Ovaj pozitivan signal, oličen u 40 odsto prosječne zastupljenosti žena na izbornim listama za lokalne izbore u Podgorici, želimo da smatramo pomakom u demokratskoj zrelosti aktera tekuće političke utakmice, prije nego li pukim ispunjavanjem zakonske obaveze, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da to nije rodna ravnopravnost u pravom smislu i da je CEDAW Komitet Ujedinjenih nacija obavezao Crnu Goru da u naredne dvije godine revidira postojeći sistem kvota na način da obezbjedi rodni partitet, 50 odsto žena i muškaraca.

Navodi se da bi se, po preporuci Komiteta, uradilo po zipper sistemu koji obavezuje političke subjekte da kreiraju izborne liste na kojima su kandidati i kandidatkinje naizmjenično rasporedjeni.

Potvrđeno pisanje Dana: Injac prva na listi PES-a

Iz CŽP su naveli da su je taj kriterijum do sada ispunila samo izborna lista Demokratske partije socijalista.

- I dalje je veoma mali broj žena nositeljki listi, svega dvije ili 15 odsto od 12 izbornih listi koliko ih je objavljeno u medijima, što neminovno znači da će u predstojećoj podjeli vlasti muškarci zauzeti vodeće pozicije. Uz pogled na rodnu raspodjelu mandata na svim nivoima lokalnih samouprava, pogotovo na pozicijama odlučivanja, ovi procenti su zabrinjavajuća slika nepromijenjenog stanja, smatraju u CŽP.

Oni su pozvali Državnu, kao i opštinske izborne komisije, da objave izborne liste u obliku u kojem su im dostavljene, i zajedno sa konačnim zaključcima o proglašenju.

- Transparentnost izbornog procesa mora otpočeti ovim korakom, a najavljena reforma izbornog zakonodavstva uvodjenjem u zakonski okvir CEDAW preporuke o rodnom paritetu, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 03:39