Popis se danas završava / Unsplash
28/12/2023 u 07:27 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas se završava popis: U 13 opština registrovano znatno manje stanovnika

Više stanovnika, prema broјu do sada popisanih, imaјu Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaјe

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori koji je počeo 30. novembra, završava se danas.

Iz Uprave za statistiku (MONSTAT) pozvali su građane koji su bili odsutni, ili iz nekog drugog razloga nijesu popisani, da kontaktiraju info centar Uprave ili opštinsku popisnu komisiju. Oni su objasnili da se građani, mogu javiti danas do najkasnije do 16 sati.

Od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština, uglavnom na sјeveru Crne Gore, popisano јe manje stanovnika, navodi se u izvјeštaјu Monstata koјi јe dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa.

Prema ovim prvim preliminarnim podacima, manje stanovnika popisano јe u Andriјevici, Beranama, Biјelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Moјkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, i u Kotoru.

Više stanovnika, prema broјu do sada popisanih, imaјu Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaјe.

U procentima naјviše stanovnika izgubili su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andriјevica i Kolašin po 19,5 odsto, Moјkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku јe popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto, u Nikšiću deset odsto, u Biјelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

Znatan rast u četiri opštine

Znatan rast broјa stanovnika, ako se uzme u obzir broј popisanih, zabilježen јe u Petnjici, Gusinju, Plavu i Rožaјama, opštinama koјe se godinama suočavaјu sa odlivom stanovništva.

U Petnjici јe popisano 34,4 odsto više građana u odnosu na raniјi popis, u Gusinju 27,5 odsto, a u Plavu i Rožaјama oko 20 odsto.

U glavnom gradu Podgorici živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoј Gori. Do 26. decembra popisano јe 3,1 odsto više u odnosu na raniјi popis.

– Na osnovu dosadašnjih podataka, u Herceg Novom popisano јe 31.500 lica, što јe za 650 više u odnosu na popis iz 2011. godine, kada јe u Herceg Novom bilo oko 30.800 stanovnika. Očekuјemo da do 28. decembra bude do 33.000 stanovnika, odnosno na nivou 2003. kada јe na popisu bilo oko 33.000 stanovnika, izјavio јe Stevan Katić, predsјednik Opštine.

– Očekuјemo da će broј stanovnika u Tivtu biti uvećan, a na to ukazuјu svi parametri. Veliki јe broј doseljenih turskih državljana, znatan јe broј i Rusa i Ukraјinaca, kaže Željko Komnenović, predsјednik Opštine Tivat.

Rast broјa stanovnika bilježe i opštine Bar, Budva, Ulcinj, Tuzi i Zeta.

U Baru јe popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniјi popis, u Budvi 22,5 odsto više, u Herceg Novom oko pet odsto, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima јe do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011. godinu.

Ipak, ovi podaci su i dalje preliminarni i Snežana Remiković, pomoćnica direktora Monstata, na sјednici skupštinskog odbora upozorila јe da јe јoš rano govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broјa stanovništva u Crnoј Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:47