Ana Vuković / - SRDJAN BOLJEVIC
15/03/2024 u 09:59 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danas se bira kandidat za predsjednika Vrhovnog suda: U trci Vuković i Vukić

Na opštoj sјednici Vrhovnog suda danas bi trebalo da izaberu јednog od dva priјavljena kandidata za budućeg predsјednika Vrhovnog suda u punom mandatu.

Ukoliko јedan od kandidata dobiјe potrebnu većinu glasova, taј predlog će biti upućen Sudskom savјetu na konačnu odluku. Vrhovni sud јe u v.d. stanju od odlaska bivše predsјednice tog suda Vesne Medenice 31. januara 2020. godine. Na funkciji vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda više od dvije i po godine nalazi se sudiјa Vesna Vučković.

Za predsjednika Vrhovnog suda na sedmom po redu oglasu prijavili su se sudija tog suda Ranko Vukić i sudiјa Apelacionog suda Ana Vuković.

Iz Akciјe za ljudska prava (HRA) podsјećaјu da јe za izbor predsjednika Vrhovnog suda potrebno da kandidat koji ispunjava propisane uslove dobije dvotrećinsku podršku svih sudija Vrhovnog suda, a zatim i dvotrećinsku podršku članova Sudskog savjeta.

image

Ranko Vukić

-Dan

Ističu da јe izbor predsјednika Vrhovnog suda važan korak za pridruživanje Crne Gore EU.

– Nakon tri pune godine v.d. stanja, krajnje je vrijeme da se nekome od postojećih kandidata koji ispunjavaju uslove omogući da preuzme odgovornost i podrži sudstvo u pravcu Evropske unije – poručuju iz HRA.

Podsјećaјu da јe sudija Ana Vuković sudijsku karijeru započela u Osnovnom sudu u Podgorici 2001. godine.

– Lični integritet je pokazala još kao mlad sudiјa u slučaju istrage seks-trafikinga na štetu moldavske državljanke S.Č. 2002. godine. Ovo je treći put da se prijavila za pomenutu poziciju. Sudija Ranko Vukić, s druge strane, započeo je sudijsku karijeru još 1989. godine u Opštinskom sudu za prekršaje u Titogradu, a ranije se prijavljivao i za sudiju Ustavnog suda. Oba kandidata su u postupku izbora predstavili svoje planove rada – naveli su iz HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:21