/ - Фото: Министарство
09/12/2021 u 14:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Министарства одржала састанак са представницима Управе за воде Румуније

На састанку су представљене бројне инвестиције реализоване у Румунији у претходном периоду, чија је вриједност око 800 милиона еура, наводе у саопштењу

Делегација Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, предвођена министром Митровићем, је током садржајне радне посјете Румунији одржала састанак са представницима Управе за воде Румуније, са темом управљања водама и квалитетом вода, уз посебан акценат на хидроенергетским објектима.

-Румунија има више од 200 хидроелектрана, од чега је 130 великих ХЕ. На састанку је презентован начин праћења и извјештавања у погледу утицаја ХЕ на животну средину, као и осигурања еколошког протока у циљу очувања квалитета вода и екосистема. Такође, за делегацију је уприличено праћење сједнице Скупштине, као и састанак са сенатором Еугеном Тапу Назареон, копредсједавајућим Комисије за потписивање билатералних економских уговора за 48 држава, укључујући САД и Кину, а некадашњим министром економије Румуније. На састанку су представљене бројне инвестиције реализоване у Румунији у претходном периоду, чија је вриједност око 800 милиона еура-наводе у саопштењу.

Додају: "Посебну пажњу привукла је презентација процеса увођења нове технологије у систем термоелектрана, у циљу спрјечавања њиховог гашења, којим се смањује емисија ЦО2 за 92%. Вриједност ове инвестиције у Румунији је 40 милиона еура, а ријеч је о црном пелету. Потенцијалне опције рада ТЕ базиране на овој врсти технологије су рад искључиво на црни пелет, или помијешан угаљ и црни пелет, при чему би такође била значајно смањена емисија ЦО2".

-Увођењем овакве технологије у Црној Гори избјегло би се гашење али и модификовање Термоелектране Пљевља, јер је технологија у потпуности еколошки прихватљива. На овај начин, Црна Гора би направила значајан искоран на испуњавању обавеза из европског Греен Деал-а- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:25