Фото: Лого
06/09/2021 u 23:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФЦ: Молотовљев коктел који је био повод за почетак полицијске акције тог јутра никада није бачен

Вријеме када је настао снимак утврђено је на основу дигиталног записа са сигурносних камера, упордним снимцима са различитих камера, али и додатном форензиком објављеног снимка

Дигитални форензички центар одговорно тврди да ниједан молотовљев коктел није бачен на полицију прије саопштења кабинета Кривокапића, и објаве тог саопштења на порталу Вијести у шест сати и 16 минута у недјељу ујутро.

Кривокапићев кабинет је у недјељу ујутру пласирао саопштење да је на полицију бачен Молотовљев коктел што је био и повод за репресивно дјеловање полиције према противницима устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.

Из ДФЦ-а су реаговали након што је један медиј вечерас објавио снимак бацања молотовљевог коктела.

Реаговање: 

На основу информација од наших људи који су се налазили на више локација на Цетињу, тог јутра смо саопштили да на основу чињеница којим располажемо није дошло до бацања молотовљевог коктела на припаднике полиције. При том ставу и сада остајемо. Увидом у снимак који је објављен вечерас на порталу Вијести у 20:44х, а који је достављен и ДФЦ-у исти смо анализирали и установили сљедеће:

Наводни молотовљев коктел који је био повод за отпочињање полицијске акције тог јутра никада није бачен и њега нема на снимку који су Вијести обајвиле.

Анализом снимка види се да је сукоб полиције и демонстраната увелико у току, те да бацање молотовљевог коктела са снимка никако не може бити доведено у везу са сопштењем из кабинета премијера објављеном на порталу вијести, а на које је ДФЦ и реаговао. Снимак је настао када су немири на Цетињу увелико узели маха и били готов при крају, односно у периоду између 9:15 и 9:30 часова.

Вријеме када је настао снимак утврђено је на основу дигиталног записа са сигурносних камера, упордним снимцима са различитих камера, али и додатном форензиком објављеног снимка.

Прве сузавце полиција је према протестанима испалила на Дворском тргу када у осталим улицама Цетиња није било сукоба са демонстрантима.

Поменути видео настао је у Дечанској улици, која је једна од споредних улица на Цетињу и у којој су се сукоби полиције и демонстаната водили нешто касније што се види и на снимку који су објавиле Вијести.

ТВ Вијести су током интервјуа са подпредсједником Владе Дританом Абазовићем такође обајвиле фотографију коју им је потпредсјендик Владе доставио, а која наводно доказује да је молотовљев коктел био повод за реакцију полиције. Поменута фотографија је настала у 9 сати и 14 минут, односно 3 сата након саопштења кабинета премијера, те се и у овом случају ради о дезинформисању и спиновању јавности.

Поред наших људи на терену, поменути коктел из кабинета Премијера нису видјели ни чули припадници полиције који су били на тргу а са којима смо разговарили, као ни грашани који су се налазили на тргу, али ни остали новинаари, укључујучи и новинарку ТВ Вијести која изјавила да такође није чула нити видјела наводни молотовљев коктел

На самом крају желимо истаћи да никаква посебна дигитална форензика није потребна да би установило све ово што смо навели, те да се ради о класичном примјеру дезинформисања јавности који је изазвао велику панику код грађана широм Црне Горе а поготову у Пријестоници. Такођа евидентно је и координисано дезинформисање од стране Владе и Вијести. Позивамо ТВ и портал Вијести да истиниту информишу јавност, као што је тог јутра веома професионално извјептавала и њихова новинарка Данијела Ласица, те да се не служе оваквим стварима јер ћемо увијек износити само провјерене чињенице као што смо и до сада радили, казали су из ДФЦ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:32