Pojava većeg broja uginulih riba / Ministarstvo
22/10/2024 u 10:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Direktorat za ribarstvo: Virusna infekcija među ribama u Jadranskom moru

Direktorat za ribarstvo u Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede obavještava javnost da su od Instituta za biologiju mora dobili informaciju o pojavi većeg broja oboljelih i uginulih riba, uglavnom kernji.

- Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim djelovima tijela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode. Pretpostavlja se da je riječ o VER-u,  virusnoj infekciji  uzrokovanoj  Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine. Simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki u skladu su sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora - navodi se u saopštenju.

Navode da je Institut dobio oboljeli primjerak bijele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog. Konačna analiza oboljeljelog primjerka biće dostavljena u novembru,  kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

- Apelujemo na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primijete slične primjerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza - navodi se u saopštenju.

Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavjestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju  eventualnih novih nalaza oboljelih riba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 10:36