Фото: Главни град
17/06/2021 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјеца задобилa преломе због неадекватног коришћења љуљашке

Љекари наводе да у досадашњем раду у Ортопедској амбуланти није било оволико и оваквих повреда везаних конкретно за једну справу

Већи број дјеце повријеђен је у посљедња два мјесеца у парку на Забјело, на љуљашци која је намијењена њиховим вршњацима који су у инвалидским колицима. Сви они задобили су преломе ногу, што је поврђено порталу Родитељи.ме у Институту за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе.

Иако нијесу прецизирали колико дјеце је имало повреде због неадекватног коришћења љуљашке намијењене малишанима са инвалидитетом, љекари наводе да у досадашњем раду у Ортопедској амбуланти није било оволико и оваквих повреда везаних конкретно за једну справу.

Ортопед Дарко Нишавић из Института за болести дјеце казао је порталу Родитељи.ме, да је у претходна два мјесеца кроз амбуланту дјечије ортопедије збринуто више пацијената који су се, према подацима самих пацијената или родитеља, повриједили на специјалној љуљашци у дјечијем парку у насељу Забјело.

-Ради се о преломима доњег дијела поткољенице око скочног зглоба, уз огуљотине на кожи, као и о преломима костију предњег стопала. Механизам, по добијеним подацима, је код свих сличан – прикљештење стопала платформом специјалне љуљашке”-истиче Нишавић.

Сви пацијенти су, како је навео, и даље у процесу лијечења.

-Из тог разлога се не можемо сада изјаснити о евентуалним посљедицама које ће имати због задобијених повреда. У досадашњем раду у ортопедској амбуланти није било оволико и оваквих повреда везаних конкретно за једну справу“, казао је Нишавић.

Из Главног града су упозорили недавно да се љуљашка за дјецу у инвалидским колицима која се налази у новом парку на Забјелу, упркос бројним апелима и информативној табли на којој је јасно назначена њена намјена, и даље користи на непрописан начин.

Они су апеловали на родитеље да се, због безбједности дјеце, справе на игралишту морају користити у складу са правилима. Свакодневна слика са игралишта на Забјелу је, нажалост, да се више дјеце попне са свих страна и љуља у истом тренутку. Први случај, када је повријеђена дјевојчица, догодио се само десетак минута након отварања парка.

На неадекватну употребу ове справе намијењене дјеци с инвалидитетом упозорили су и из Првог удружења родитеља дјеце и омладине са сметњама. Родитеље су замолили да својој дјеци објасне зашто је важно да ову љуљашку користе само они због којих је и постављена. Подсјетили су такође да је и претходних година било више случајева да су справе намијењене дјеци са посебним потребама, уништаване због неадекватног коришћења.

Иста порука упућена је и из удружења Родитељи, уз упозорење родитељима да је не тако мали број дјеце повријеђен на овој љуљашци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:10