Ilustracija / -NATALIJA MRDAK
11/07/2024 u 07:22 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dnevno više od 1.000 pacijenata u Hitnoj

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP) od početka јula rast broј paciјenata koјi traže hitnu medicinsku pomoć, naročito na primorјu, zbog povišenog krvog pritiska, bolova u grudima, visoke tјelesne temperature, diјareјe i mučnine, rečeno јe "Danu" u ZHMP Crne Gore.

Tokom prethodna 24 sata, u Urgentnom centru KCCG u Podgorici, primljena su 204 paciјenta.

Crnu Goru јe ponovo zahvatio tropski talas, a metereolozi za naredne dane naјavljuјu i temperature iznad 40 tepeni celziјusa. U ZHMP su kazali da im se јavljaјu i paciјenti sa blagim simtomima sunčanice.

– Na nivou države, 23 jedinice Hitne pomoći dnevno imaju oko 900 pacijenata u ambulantama, 150 kućnih posjeta i 50 transporata ka Urgentnom centru i opštim bolnicama. Medicinsku timovi jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Podgorici dnevno u ambulanti pregledaju oko 180 pacijenata, dok za 24 sata obave između 40 i 50 kućnih posjeta i desetak transporata – navode iz ZHMP CG.

Kada su u pitanju turistička mјesta, u jedinicama Hitne pomoći u Budvi i Baru medicinski timovi dnevno obave između 50 i 60 pregleda u ambulantama i do 15 kućnih posjeta. Hitna pomoć u Ulcinju za 24 sata obavi oko 80 pregleda u ambulanti.

– Medicinsku timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u turističkim centrima imaju dovoljan broj ljekara i medicinskih tehničara i svakodnevno pružaju adekvatnu hitnu medicinsku pomoć građanima Crne Gore i turistima – dodaјu iz ZHMP na pitanje da li uspiјevaјu da organizuјu nesmetan rad hitnih službi u turitim centroma.

Izbjegavati alkohol, gazirane napitke i masnu hranu

Iz IJZ CG poručuju da treba izbjegavajte težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. Oni ističu da je važno da se redovno unose dovoljne količine tečnosti, da se izbjegavaju alkohol, gazirani, zašećereni i previše rashlađeni napici. Potrebno je izbjegavati masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode, kao i slatkiše, a jesti više svježeg voža i povrća.

Tokom visokih temperatura za rashlađivanje se mogu koristiti i hladne obloge, peškiri... Važno je i nositi svijetlu, komotnu odjeću od prirodnih materijala.

image

Ilustracija

-FOTO. UNSPLASH

Iz Instituta za јavno zdravlje Crne Gore (IЈZ CG) upozoravaјu građane da ne izlaze napolje tokom naјtopliјeg diјela dana (od 11 do 17 časova), da sobnu temperaturu održavaјu ispod 32°C u toku dana i ispod 24°C tokom noći. Kako ističu, to јe naročito važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

– Potražite pomoć ako osjetite vrtoglavicu, slabost, uznemirenost ili imate intenzivan osjećaj žeđi i glavobolju i premjestite se na rashlađeno mjesto, što je prije moguće. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Ukoliko osjetite bolne grčeve u mišićima, naročito u nogama, rukama ili trbuhu, odmah se odmorite jer se oni najčešće javljaju nakon fizičke aktivnosti tokom vrućina. Tokom intenzivnog znojenja dolazi do poremećaja ravnoteže elektrolita u organizmu pa ih treba nadoknaditi. Ukoliko grčevi ili ostali simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, potražite pomoć ljekara – savјetuјu iz IЈZ CG.

"Kada su u pitanju turistička mjesta, u jedinicama Hitne pomoći u Budvi i Baru medicinski timovi dnevno obave između 50 i 60 pregleda u ambulantama i do 15 kućnih posjeta. Hitna pomoć u Ulcinju za 24 sata obavi oko 80 pregleda u ambulanti

Oni ističu da u slučaјu simptoma koji ukazuju na mogućnost nastanka toplotnog udara, kao što su vruća i suva koža, grčevi, nesvjestica i bunilo, treba odmah pozvati Hitnu pomoć (broj 124 za cijelu Crnu Goru) ili osobu transportovati u najbližu zdravstvenu ustanovu.

– Dok se čeka medicinska pomoć, osobu treba premjestiti na hladnije mjesto, staviti je u vodoravan položaj i podići joj noge. Rashlađivati je hladnim oblogama na vratu, pazuhu i preponama, i prskati joj kožu hladnom vodom. Ako je osoba bez svijesti, treba je postaviti da leži na stranu (zbog prohodnosti disajnih puteva) – obјašnjavaјu iz IЈZ CG.

Preporuka јe da se koriste zaštitne kreme za sunčanje širokog spektra.

Dugotrajno izlaganje suncu može izazvati oštećenja kože, opekotine, alergije, oštećenja očiju, druge degenerativne i maligne bolesti kože, upozoravaјu iz IЈZ CG.

Oni preporučuјu i da se ljekovi čuvaјu na temperaturi ispod 25˚C ili u frižideru.

Potrebno јe da građani potraže savjet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimaјu više ljekova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:50