/ - фото: Ж.Б.
01/05/2022 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добићемо прецизне податке о води и ваздуху у Боки

У пројекат заштите животне средине и анализе узорака морске воде и ваздуха у Бококоторском заливу однедавно је укључен и Поморски факултет Котор

У пројекат заштите животне средине и анализе узорака морске воде и ваздуха у Бококоторском заливу однедавно је укључен и Поморски факултет Котор.

У Центру за истраживања, иновације и предузетништво који је дио те образовне установе, у оквиру пројекта под скраћеним називом БЛУЕWБЦ, који финансира ЕУ, набављена је вриједна опрема за прикупљање и анализу добијених података о загађености мора и ваздуха, истиче професор Данило Николић.

-Добили смо четири инструмента, АОТ сензора за мјерење честица у микрометрима, ПМ1 и ПМ2,5 и ПМ 10. Поред тога што ћемо контролисати ваздух контролисаћемо и еколошке параментре морске воде. То је у плану у оквиру дугог ЕРАСМУС+ програма гдје нам је партнер Институт за биологију мора- наглашава Николић за радио ЦГ.

Како је казао у изјави за Радио ЦГ, већ су набавили чамац којим могу испловљавати.

- Набавићемо подводни дрон који може да иде до сто метара дубине и да узима узорак и тла и воде. Имаћемо уређај за константно мјерење квалитета воде, основних параметара, а такође новитет је и уређај за мјерење подводне буке од крузера, и загађење ваздуха од крузера, па ћемо имати једну ширу слику стања у нашем заливу. Очекујемо да комплетирано сву ту опрему до краја ове године- казао је Николић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:28