Корона утиче и на ментално здравље: Илустрација (Форо: ББЦ) / Корона утиче и на ментално здравље: Илустрација (Форо: ББЦ)-Фото: ББЦ
23/01/2022 u 19:13 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Доктор Јовановић: После инфектолога, тражиће се психијатар више

Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић саопштила jе да ниjе сагласна са ставом да треба укинути тестирање и мjеру самоизолациjе

Лабораториjе Института за jавно здравље Црне Горе (ИJЗЦГ), друге jавне и приватне лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе новог вируса корона, регистровале су 1.213 нових случајева инфекције вирусом Ковид-19. ИJЗЦГ су приjављена два смртна исхода повезана са вирусом корона и то из Шавника и Тивта. Међу преминулима, млађи jе имао 66 година, а стариjи 72 године старости.

– Укупан броj преминулих повезаних са Ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.507. Јуче до 15 часова, приjављен jе опоравак код 1.751 пациjента. Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева Ковид-19 у Црноj Гори износи 10.005. Од почетка епидемиjских дешавања (март 2020. године) укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим вирусом корона у Црноj Гори jе 212.144 – наводе у ИЈЗ.

Доктор Горан Јовановић, објавио је на Фејсбуку осврт на друштвену и епидемиолошку ситуацију гдје је, између осталог, указао да ће нам ускоро након инфектолога најтраженији љекари бити психијатри.

– Иначе, инфектолози су тренутно наjважниjи љекари, након њих, ми интернисти и колеге анестезиолози, затим породични љекари итд, али у данашње вриjеме било ко са дипломом медицине или сродних наука може бити од великог значаjа. Ближи се, међутим, дан када ће наjважниjи љекари бити господа психиjатри. Кад се сврши са ковидом у облику какав нам jе сада знан, остаће нам армиjа депресивних, растроjених, неуротичних и сличних. А онда ће умjесто Лонгацефа, Цитерала, Дексазона, Солу Медрола, Аминофилина, Флуимуцила, витамина и суплемената завладати Анафранили, Флунисани, Золофти, Сероксати, Тегретоли, Бромазепами и Диазепами. Нека jе са срећом – указао је он на свом профилу Тимур Тмурни.

У болницама 297 ковид пацијената

Министарка је казала да је у болницама у Црноj Гори тренитно 297 ковид пациjената од чега jе седам пациjената интубирано.

– У посљедњих 10 дана биљежимо мањи броj младих коjи су заражени, у односу на пациjенте стариjе доби. То jе jедноставно обjаснити, зато што су омикрон соjем у првом реду били заражени млади коjи су преносили стариjима, а они су срећом, у већем броjу вакцинисани – казала jе она, додајући да уколико смо имали дилему да ли вакцине штите, потпуно jе jасно да штите од омикрона.

Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић казала jе да ниjе сагласна са ставом да треба укинути тестирање и мjеру самоизолациjе. Она jе у Jутарњем програму ТВЦГ наjавила да ће здравствене власти моћи ће да ревидираjу мjеру забране извођења музике у локалима уколико се настави пад обољелих.

–Иако има елемената коjи могу бити прихватљиви, наш став jе у складу са ставом са високих, релевантних медицинских адреса и ми ћемо га њему и прилагођавати. Уколико тренд на том нивоу буде у том смjеру, ми ћемо га пратити. Нама се показало да мjере даjу резултат – казала jе она.

У посљедњих седам дана биљежимо пад броjа заражених и боље резултате, када jе риjеч о соjу омикрон у Црноj Гори, казала jе министарка.

– Приликом редовних посjета болницама, видjела сам да jе броj обољелих био у благом порасту. Имали смо велики броj позитивних, али клиничке слике су биле много блаже. Ниjе било jаких упала плућа као код делта соjа, али нажалост, забиљежили смо двиjе смртна случаја од омикрон соjа. Оба пациjента била су невакцинисана – казала jе Боровинић Боjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:58