Оливера Рашовић и Лорис Салвадор, доктори болнице Сан Бортоло из Вићенце / - КЦЦГ
01/06/2022 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Доктори из Италије: Странци ће долазити да се оперишу у КЦЦГ

У перспективи, ако мини-инвазивна видео-асистирана хирургија постане стандардна процедура у КЦЦГ, то значи да ће странци почети да се лијече код нас јер ћемо бити најбољи, очекује др Рашовић

Увођење нове методе - мини инвазивне видео асистиране хирургије у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ), значиће престанак упућивања пацијената из наше земље на лијечење у иностранство, а у перспективи, КЦЦГ ће постати установа у коју ће странци долазити да се оперишу, оцијенила је др Оливера Рашовић, кардиохирург болнице Сан Бортоло из Вићенце. Захваљујући др Рашовић и њеним колегама из Италије, нова процедура је почела да се спроводи у КЦЦГ и за сада је оперисано пет пацијената. 

image

Оливера Рашовић

- КЦЦГ

- У односу на вријеме када сам ја овдје кратко радила, очигледно је да се Центар за кардиохирургију поправио у организационом смислу, ради се све већи број различитих кардиохируршких интервенција. Управо та отвореност према новим процедурама и третманима пацијената значи да се овдје лијечи све већи број људи. То значи да ће Црна Гора имати све мање потребе да шаље пацијенте ван земље. У перспективи, ако мини-инвазивна видео-асистирана хирургија постане стандардна процедура у КЦЦГ, то значи да ће странци почети да се лијече код нас јер ћемо бити најбољи“, очекује др Рашовић.

А, да је реалност да КЦЦГ постане референтна установа за мини инвазивну кардиохирургију, очекује и директор Центра за кардиохирургију болнице Сан Бортоло из Вићенце који сада оперише код нас и обучава црногорске колеге, др Лорис Салвадор.

image

Лорис Салвадор

- КЦЦГ

- Обука је компликована и захтјевна, али у зависности од учесталости наших посјета КЦЦГ и броју кандидата за ову методу, очекујем да би Центар за кардиохирургију за годину могао да почне све самостално да ради - поручио је др Салвадор.

Љекари су појаснили да мини-инвазивна кардиохирургија за пацијенте значи мању физичку трауму као и бржи психолошки опоравак након операција.

- То није важно само са љекарске стране, већ је ово значајно за комплетно функционисање здравственог система - додала је др Рашовић.

Она објашњава да се модерна хирургија фокусира на квалитет живота пацијента након операције, а не на то да се хирург докаже као виртуоз.

- Кардиохируршке операције су увијек тешке, ма који се приступ користи. Ријеч је о захватима који имају велики физички и психолошки утицај на пацијента и његову породицу. Сви су нпр. свјесни ризика оболијевања од тумора, али су срчане болести најчешћи узрок смртних исхода. Добра страна кардиохирургије је да, након операције, успијевамо пацијенту да понудимо нормалан и квалитетан живот. Модерна хирургија се више не ради за хирурга, да би се он доказао као виртуоз, већ се фокусира на квалитет живота пацијента након операције. Ми смо ту да нашим пацијентима омогућимо да се врате кућама што прије, да убрзо почну да раде, да привређују и да се врате својој породици - истакла је др Рашовић.

Директор Центра за кардиохирургију КЦЦГ др Срђан Павићевић раније је објаснио да прве операције раде љекари из Италије а да ће се наредне радити заједнички да би, послије неког времена и изведених око стотину операција, тимови наших љекара могли да почну да их изводе рутински и самостално.

image

Срђан Павићевић

- КЦЦГ

- Инсистирао сам и остајем при томе да ова школа мора бити импостирана тако да сви буду са њом фамилијарни. Све моје колеге, кардиохирузи, кардиоанестезиолози и кардиолози морају да усвоје ову процедуру као базични хируршки и медицински концепт - навео је др Павићевић.

Он је напоменуо да нијесу сви кардиохируршки пацијенти кандидати за примјену мини инвазивне видео асистиране хирургије јер су индикације специфичне и уске. Одлуку о томе да ли ће се радити стандардна кардиохируршка процедура или мини инвазивна видео асистирана хирургија, доносиће хирург.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:07