Darko Dragović / - IGOR SLJIVANCANIN
29/08/2024 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dragović: Parlament da konstatuje prestanak mandata sudiji Gogiću

U potpunosti podržavam apel potpredsjednika Vlade Crne Gore Moma Koprivice upućen predsjedniku Skupštine Crne Gore da parlament konstatuje prestanak mandata dosadašnjem sudiji Ustavnog suda Miloradu Gogiću zbog ispunjenosti uslova za starosnu penziju, kazao je Darko Dragović, poslanik Pokreta Evropa sad (PES).

Naime, ustavnosudska funkcija prestaje sticanjem uslova za starosnu penziju sudije Ustavnog suda, a ne odlaskom u penziju, pa je zaista nužno da Skupština Crne Gore što prije konstatuje prestanak mandata gospodinu Gogiću.

- Napominjem da je ustavni odbor Skupštine Crne Gore dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore dopis kojim se konstatuje da je Milorad Gogić ispunio uslove za starosnu penziju i predložio Skupštini da mu se konstatuje prestanak mandata, ali po istom još uvijek nije postupljeno. Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudije Ustavnog suda, je u obavezi da  obavijesti predlagača koji je tog  sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, odnosno prije isteka mandata - kazao je Dragović.

Ističe da je predlagač je dužan da  najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema obavještenja raspiše javni poziv za izbor sudije Ustavnog suda.

- Osim za sudiju Gogića, Ustavni odbor ovog saziva Skupštine Crne Gore nije obaviješten od strane Ustavnog suda  da bilo koji sudija kojeg je predložio ovaj odbor stiče pravo na starosnu penziju u narednih šest mjeseci, dok nemamo saznanja da je predsjednik Crne Gore, kao predlagač, raspisivao javni poziv za izbor sudije Ustavnog suda - naveo je poslanik PES-a.

Gogić: Tužiću Ustavni sud zato što sam ostao bez plate

Međutim, usljed sumnje koju je istakao i Momo Koprivica, članovi Ustavnog odbora su, koristeći svoja poslovnička ovlašćenja, postigli načelni dogovor da se od Ustavnog suda zatraže podaci o starosnoj strukturi i godinama radnog staža za sve sudije Ustavnog suda kako bi se utvrdilo da li je još neko sudija Ustavnog suda stekao uslove za starosnu penziju ili će ih steći u narednih šest mjeseci, a što je od značaja za iniciranje postupka izbora novog sudije Ustavnog suda.

- Prema tome, u cjelosti sam saglasan sa svim stavovima gospodina Koprivice jer je Skupština Crne Gore dužna da obezbijedi uslove za  zakonitost i funkcionalnost rada Ustavnog suda - kazao je Dragović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:08