Milo i Blažo Đukanović
28/08/2024 u 10:55 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Država godinama naklonjena biznisu Milovog sina

Firmi BB Invest grup, u kojoj Blažo Đukanović ima polovinu vlasništva, na zemljištu u Podgorici se za kredit od četiri miliona kao dužnici, pored ostalih, pojavljuju i podgoričke firme Master inženjering i Bemaks.

U isto vrijeme, BB Solar, druga firma Blaža Đukanovića, u kojoj zvanično ima takođe polovinu vlasništva, nastavlja da dobija povoljne faktoringe (otkupe potraživanja) od državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saopšteno je "Danu" iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Plasmani kod IRF-a su neuporedivo povoljniji nego kod komercijalnih banaka. Stric Blaža Đukanovića, Aco Đukanović, većinski je vlasnik Prve banke Crne Gore.

– Hiljadama privrednika u ovoj zemlji iz malog i srednjeg biznisa misaona je imenica da dođu do povoljnih plasmana kod IRF-a, dok hiljade mladih odlaze iz zemlje jer ne mogu da finansiraju svoje biznis ideje, a za to vrijeme se milioni eura IRF-a koriste za otkupe potraživanja umjesto da se građanima daju povoljni biznis krediti – ukazali su iz te nevladine organizacije.

U medijima je više puta objavljeno da se Blažo Đukanović zvanično pojavljuje kao vlasnik, potpuno ili djelimično, u šest firmi. Zvanični podaci pokazuju da od poslovanja samo jedne firme (Kodio) u kojoj prikazuje dio vlasništva za par godina ima čistu zaradu od preko šest miliona eura.

ASP: Dok јe Milov sin zgrtao milione, radnička klasa propadala

Iz ASP-a ističu da firma BB Solar samo u prethodne dvije godine na godišnjem nivou ima realizaciju faktoringa kod IRF-a od po preko dva miliona, a ove godine joj je odobren dobavljački faktoring od preko 800 hiljada eura. Firma sina dugogodišnjeg premijera i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i ranijih godina je dobijala faktoringe, ali i kredite kod IRF-a.

– Tokom 2022. godine, za mandata direktorice Irene Radović, BB Solar je dobio pola miliona eura direktnog kredita za finansiranje obrtnih sredstava, a poznato je da je druga firma Blaža Đukanovića, BB Hidro, svojevremeno, za mandata Zorana Vukčevića, kadra Demokratske partije socijalista, dobila milion i po eura za gradnju malih hidroelektrana. Đukanović јe ubrzo dobio i subvencije preko računa za struju na teret potrošača, a potom se prebacio na tržište – podsјećaјu iz ASP-a.

Kredite davati za mali i srednji biznis

IRF godinama trgovačkim preduzećima odobrava milionske faktoringe, a samo poslednjih godina nekoliko firmi јe dobilo desetine miliona eura za otkup potraživanja. Radi se o firmama sa ogromnim profitima, a u ASP-u primjećuju da je vrlo zanimljivo što te kompanije redovno kucaju na vrata državnog IRF-a, koji bi, zbog javnog interesa, trebalo da plasira kredite za otvaranja malog i srednjeg biznisa, a ne da pomaže onima koji već imaju ogromne profite.

– Da nepravda bude veća, upravo nam velika trgovačka preduzeća diktiraju enormne (neopravdane) cijene namirnica kako bi što više profitirala, dok država to posmatra – ističu iz ASP-a.

Podsјećaјu i da je BB Solar kao podizvođač na elektrifikaciji dionice auto-puta Smokovac–Mateševo dobio poslove vriјedne petnaestak miliona eura, a u taj podizvođački posao uvela ih je firma koja je dobila posao na tenderu kod Monteputa.

Na sajtu IRF-a se navodi da faktoring odobravaju da ojačaju likvidnost privrednih subjekata na račun bonitetnih kupaca i kvalitetnih proizvoda ili usluga. Plastično objašnjeno, njegova suština je da IRF plaća fakturu (otkupljuje potraživanje) preduzeća, a ono mu obično poslije 180 dana vraća novac, uz kamatu (oko četiri odsto) i obradu plasmana (0,2 odsto).

Iz ASP-a navode da firma BB Invest grup kao zvanično registrovanu djelatnost ima izgradnju stambenih i nestambenih objekata, te da u vlasništvu ima parcele u Podgorici i Kolašinu.

– Za parcelu u Podgorici je upisana hipoteka na kredit od četiri miliona kod Hipotekarne banke, a kao dužnici se uz vlasnike ove firme i njihove bračne partnere pojavljuju i podgoričke firme Master inženjering i Bemaks – kažu iz ASP-a.

Podsjećaju da se Master inženjering kroz optužbe pritvorenog biznismena Duška Kneževića dovodi u vezu sa slučajem u јavnosti poznatim kao "Ničija kuća".

Internet pretrage pokazuju da se na parceli u Kolašinu planira gradnja turističkog objekta, a investicija bi trebalo da bude oko 15 miliona eura.
 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 09:51