Фото: ТВЦГ скриншот
08/09/2021 u 19:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државни секретар Министарства правде: Крајње вријеме за договор о Тужилачком савјету

Осим Тужилачког савјета, предстоји и конституисање Судског савјета, избор судија Уставног суда и потпуна консолидација државних институција

Државни секретар Министарства правде Борис Марић каже да је крајње вријеме да се парламентарна већина договори о комплетирању Тужилачког савјета, јавља ТВЦГ преноси РТЦГ.

У изјави за ТВЦГ каже да је то предуслов за избор новог вд ВДТ-а и специјалног државног тужиоца, уз подсјећање да предстоји још доста посла на консолидовању државних институција, као предуслова просперитета у друштву.

Вјерује, како каже, да су политички субјекти свјесни одговорности и терета који носе, те је оптимиста да ће тај посао бити завршен врло брзо.

Дијалог унутар парламентарне већине о комплетирању Тужилачког савјета био је у августу на чекању.

И док поједини представници већине апелују да тај посао не може да чека, посебно након догађаја са Цетиња, главни актери Демократски фронт и Демократе, се не оглашавају.

Из Фронта су незванично за ТВЦГ казали да управо због свега што се дешавало у Пријестоници, очекују да ће договор бити постигнут врло брзо.

Шта мисле у Демократској ЦГ , данас ТВЦГ није успјела да сазна, јер нијесу одговарали на позиве и смс поруке.

Из Министарства правде, каже државни секретар Борис Марић, охрабрују парламент да што прије допринесе комплетирању Тужилачког савјета, јер то отвара могућност консолидације тужилачке организације у правом смислу ријечи. Након договора, слиједи изгласавање у парламенту, а потом и конститутивна сједница Тужилачког савјета.      

-На тој првој конститутивној сједници, након тога био би изабран в.д. ВДТ-а у одређеној процедури, постоји неколико модалитета. У сваком случају знамо како се предлажу кандидати и на који начин би ти кандидати били третирани и на крају онај који добије највише гласова Тужилачког савјета био би в.д. ВДТ-а- казао је Марић за ТВЦГ.

Иако је законска норма флексибилна, Марић сматра да би било најбоље да в.д. ВДТ-а буде неко из тужилачке организације. Ипак, оставља простор и за друга рјешења.

-Има озбиљних и добрих кандидата и ван тужилачке организације, посебно у дијелу судске власти. Да ли би неки од судија био спреман да се негдје, на неки начин и жртвује да буде в.д. ВДТ-а, можда уз одређене назнаке да би једно тако добро рјешење било верификовано и пуним мандатом врховног државног тужиоца, али то остаје да се види- наводи Марић.  

У сваком случају, избор новог главног специјалног државног тужиоца не мора да чека, јер га бира в.д. ВДТ-а.

Марић сматра да би се читав посао могао завршити врло брзо. Напомиње ипак да је и то прелазни период, и вјерује да су политички субјекти, како каже, схватили да је неопходно имати консолидовану тужилачку организацију.

-И да би у тих шест мјесеци у неким ширим преговорима могли да дођемо до именовања Врховног државног тужиоца, са потребном већином у парламенту- навео је Марић.

На крају, лоптица је ипак у дворишту парламентарне већине.

Осим Тужилачког савјета, предстоји и конституисање Судског савјета, избор судија Уставног суда и потпуна консолидација државних институција.

Марић вјерује, како каже, да политички субјекти схватају одговорност и тежину коју носе и зато је, како закључује, оптимиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:09