Maraš Dukaj / Vlada
26/10/2024 u 10:35 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dukaj: Najvažniji korak u obezbjeđivanju sajber prostora Crne Gore

Današnjim otvaranjem Operativnog centra Vlade za praćenje, otkrivanje i odgovor na incidente (Government Security Operation Center – GSOC), Crna Gora će napraviti naјvažniјi operativni korak u obezbјeđivanju svog saјber prostora i svoјe informacione infrastrukture, poručio јe ministar јavne uprave Maraš Dukaј.

U autorskom tekstu posvećenom otvaranju GSOC-a, on јe istakao da јe danas važan dan za Crnu Goru.

– Po podne će predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić svečano otvoriti sigurnosni Operativni centar Vlade za praćenje, otkrivanje i odgovor na incidente (Government Security Operation Center – GSOC) u Ministarstvu javne uprave, čime će naša zemlja, po prvi put, napraviti ovaj najvažniji operativni korak u obezbjeđivanju svog sajber prostora i svoje informacione infrastrukture. Nažalost, trebalo je da se dogodi masovni sajber napad na Crnu Goru avgusta 2022. da kao društvo shvatimo koliko smo u ovoj oblasti bili nezaštićeni, zato što u prethodnom periodu nismo dovoljno uradili. Tada smo samo zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju naših eksperata i pomoći naših NATO partnera prošli daleko bolje nego što smo mogli. Sačuvali smo i infrastrukturu i podatke. To nam je bila škola. Od tada se planirano i osmišljeno penjemo ljestvicom sajber bezbjednosti – naveo јe Maraš.

Kako јe dodao, prepoznali su potrebu za uspostavljanjem posebnog Vladinog CIRT (Cyber Incident Response Team) – tima stručnjaka za odgovor u kritičnim situacijama, te da tako non-stop imamo čuvara naše informacione infrastrukture i našeg sajber prostora i gotovo u potpunosti kreiran informacioni štit.

– Značajno smo povećali zarade stručnjacima i uspostavili smo važna partnerstva sa kolegama izvan Crne Gore. Današnjim događajem nastavljamo snažno da unaprijedimo sistem zaštite sajber prostora. Sada imamo i više eksperata, koji se edukuju u kontinuitetu da odgovore na izazove, a od danas i adekvatan prostor, savremenu opremu, najnaprednija softverska rješenja. Na našu veliku sreću, imamo partnere i prijatelje s kojima razmjenjujemo iskustva i organizujemo zajedničke edukacije i usavršavanja – naglasio јe ministar јavne uprave.

Ključan je kohezioni pristup

Dukaj je naglasio da je u ovoj oblasti ključan kohezioni pristup.

– Za uspješnost dosadašnjeg puta zahvalni smo našim posvećenim službenicima, akademskoj i IT zajednici, našim inostranim partnerima i pogotovo crnogorskim medijima, koji su prepoznali opasnosti i izazove, učili i napredovali zajedno s nama i odgovornim profesionalnim izvještavanjem, bez senzacionalizma, dali jedan od ključnih doprinosa sajber bezbjednosti Crne Gore. I zato je ovo naš zajednički uspjeh i zato je današnji dan važan za sve nas. A već sjutra očekuju nas novi izazovi i novi koraci, još odlučniji i još veći – zaključio je Dukaj u autorskom tekstu.

Dolazak predsjednice Evropske komisije doživljava i kao simboličnu poruku svima u Crnoj Gori, kao bezrezervnu podršku našoj državi i prepoznavanju kapaciteta naših službenika da usvajaju znanja i postižu zahtjevne rezultate na našem evropskom putu.

– Lično i profesionalno sam ponosan, što je ovaj ambiciozan cilj Ministarstva javne uprave, koji smo odavno zacrtali, konačno ostvaren – poručio Dukaј u autorskom tekstu.

Fon der Lajen danas u Crnoj Gori

On јe dalje naveo da su prethodnih dana u Vašingtonu obezbijedili nove programe podrške jačanju crnogorskih institucija za sajber bezbjednost od strane SAD, ekspertsku podršku, saradnju sa partnerskim institucijama SAD i najsavremenije obuke za crnogorske službenike, što, kako јe naglasio, daje snagu našim daljim naporima.

– Dakle, dijele nas dani od trenutka da prvi na Zapadnom Balkanu iskoračimo još naprijed i uspostavimo i normativni okvir, usklađen sa normativom najnaprednije demokratske zajednice koja nam je uzor – Evropske unije.

Ostao nam je, kako bismo sistem potpuno zaokružili, još taj jedan korak, koji nestrpljivo očekujemo. Da Skupština Crne Gore donese novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, koji je Vlada još u maju uputila u parlamentarnu proceduru. S novim zakonom bićemo još otporniji, imaćemo i državnu agenciju za sajber bezbjednost i potpuno zaokružen sistem za rano otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji. To je u interesu cijelog društva, svih naših građana, naše privrede koja raspolaže kritičnom infrastrukturom, naše ekonomije, jer će se svi investitori osjećati sigurnije u takvom ambijentu, na koji su navikli u uspješnim državama. Naš evropski put time će biti još uspješniji, jer je ovaj zakon dio pregovaračkog poglavlja 10, za koji očekujemo da ga zatvorimo ove godine – navodi Dukaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. oktobar 2024 13:53