/ - Радмила Ступар Ђуришић (приватна архива)
10/10/2021 u 12:43 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуришић Ступар: Насилник увијек остаје насилник

Према ријечима Ђуришић Ступар, неки од узрока зашто жртве трпе насиље су социоекономски фактор и патријархална средина

Узроци насиља над женама које се дешава од стране њихових партнера најчешћи су што се неријетко налазе у неравноправном положају у односу на њих.

Помоћ жртвама насиља наjважниjа jе у домену да насилник престане да се понаша на начин на коjи се понаша. Свака друга помоћ жртви и ниjе нека помоћ jер насилник ће увијек налазити начина да jе узнемирава или отежава живот, казала је у разговору за портал Дан психолог Радмила Ђуришић Ступар.

– Жене су углавном са слабиjим примањима или без њих. Често немаjу високо образовање, запослење, а ни неку некретнину коjа би им дала могућност да, уколико имају проблем и ако су тјелесно угрожене, склоне своjу дјецу и себе - додала је она.

Према њеним ријечима, жртве трпе насиље зато што jе великим дијелом наша социjална средина васпитала дјевоjчице да требаjу мало да се притрпе и да повлађују мужевима све док оним плаћају рачуне и брину о њима.

– Жртве насиља често траже помоћ од приjатеља и породице али ако им они не могу помоћи око запослења и обезбјеђивања средстава за самосталан живот, та помоћ ниjе адекватна – казала је психолог.

Помоћ жртвама насиља најважниjа jе у домену да насилник престане да се понаша на начин на коjи се понаша. Свака друга помоћ жртви и ниjе нека помоћ jер насилник ће увијек налазити начина да jе узнемирава или отежава живот чак и ако успије да негдје друго настави живот, додала је она.

Како је казала, насиље над женама jе свуда око нас и дешава се свакодневно.

Институциjе реагуjу сваки пут ако постоjи приjава, истакла је.

- Не вjеруjем да институциjе могу ријешити оно што ми као социjална средина пуштамо да се дешава. Мушкарци коjи врше насиље су наши синови, браћа, кумови. Васпитати дјечаке да поштуjу и уважаваjу жене као себи равноправне jе оно што сви морамо радити, свако из свог домена - јасна је Ђуришић Ступар.

Казала је да постоjе и они узроци насиља гдје се ради о насилнику коjи има неку менталну болест, болест зависности или психолоску нестабилност.

– У том случаjу имате насилника коjи ниjе нужно мушкарац и жртву коjа ниjе нужно жена. О насиљу над мушкарцима се ријетко прича иако се и оно  дешава – објашњава Ступар Ђуришић.

Према њеним ријечима, рјешење да жртве не трпе би било развиjање друштва са нултом толеранциjом на насиље, а то се обезбјеђуjе квалитетним образовањем и високом стопом запослености становништва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:21