/ FOTO: Privatna arhiva
23/10/2024 u 18:54 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ekološka ulaganja u Termoelektranu skočila na 95 miliona

Ugovor za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) u Pljevljima, tada vrijedan 54 miliona eura, potpisan јe priјe četiri i po godine, a ta investicija "tapka u mjestu", dok nedavne procjene Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) pokazuju da je potrebno 95 miliona eura za ulaganja u pljevaljsku elektranu na ugalj, što znači da je procjena troška praktično duplirana. To je za "Dan" saopšteno iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te NVO podsјećaјu da je u junu 2020. godine tadašnji direktor EPCG Igor Noveljić potpisao Ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije Prvog bloka TE sa konzorcijumom, koji je predvodio kineski DEC International, i sa domaćim podizvođačima Bemaks, BB solar i Permonte. Iz ASP-a napominju da je dio civilnog sektora tada ukazivao da će proizvodnja struje iz uglja u dogledno vrijeme prestati u zemljama Evropske unije (EU), a da državna energetska kompanija treba da se okrene zelenoj energiji. U međuvremenu јe došlo do ogromnog skoka cijena struje na evropskom tržištu, koјe јe donekle uspjelo da se stabilizuje, a zahvaljujući tom skoku cijena, proizvodnja struje iz TE, poslije četiri decenije njenog rada, prvi put јe postala isplativa.

– Tadašnji menadžment EPCG, koji je tada činio kadar tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih saveznika, procjenjivao je završetak ekološke rekonstrukcije do kraja prošle godine, što se nije dogodilo. Na čelu EPCG je sada drugi menadžment, iz druge vladajuće većine, koji se isto zalaže za održavanje proizvodnje struje iz uglja u Pljevljima – navode iz ASP-a za "Dan".

Dodaju da je prije dva mjeseca predstavnik menadžmenta državne energetske kompanije nagovijestio mogućnost da naredne godine, kada je planirana obustava TE Pljevlja pola godine do osam mjeseci zbog ključnih radova na ekološkoj rekonstrukciji, ti radovi i obustava rada budu pomjereni za 2026. godinu, a uz obrazloženje izrade projektne dokumentacije i nabavke opreme.

Prema informacijama ASP-a, EPCG јe za ovu godinu planirala ulaganje u TE Pljevlja od oko 33 miliona eura, ali nije poznato koliko je od predviđenog stvarno investirano.

– Plan za narednu godinu podrazumijevao je ulaganje od 46,1 milion eura, u 2026. godini bi bilo investirano još 12,7 miliona, godinu kasnije još 3,2 miliona, a za 2028. bi preostalo još 100.000 eura. Međutim, ukoliko dođe do pomjeranja roka ekološke rekonstrukcije, onda će i ovaj plan finansiranja izgledno biti pomjeren – navode u ASP-u.

Kako objašnjavaju, od procijenjenih 95,3 miliona eura potrebnih za ulaganja u TE Pljevlja, oko 25 miliona odnosi se na nabavku i ugradnju nove turbine, 13,7 miliona na ono što EPCG naziva "ukupnim projektom" ekološke rekonstrukcije, 12,7 miliona na adaptaciju kotla, sedam miliona na sanaciju kotla, 6,5 miliona na generator, pet miliona na zamjenu dijela ekranskih cijevi u ložištu, 4,3 miliona na zamjenu pregrijača pare...

Iz te organizaciјe napominju i da bi zastoj rada TE u Pljevljima naredne godine doveo do ukupno manjeg troška koji se planira za redovan rad elektrane na ugalj, a koji bi, shodno procjenama EPCG, iznosio 30,6 miliona, od čega bi nabavka uglja koštala 24,6 miliona, nabavka hemikalija bi iznosila 650.000 eura, mazuta još 280.000, a trošak održavanja TE bi iznosio pet miliona.

Iz ASP-a kažu da bi u periodu 2026–2028. redovan rad TE Pljevlja godišnje koštao 59 miliona eura, od čega bi nabavka uglja bila 50,8 miliona godišnje. Ugalj EPCG nabavlja od svoje kćerke kompanije – Rudnika uglja Pljevlja, koji je 2018. kupila u kontroverznom postupku, po cijeni koju su joj praktično diktirali tadašnji većinski akcionari – njen italijanski partner A2A, ali i Aco Đukanović, brat dugogodišnjeg lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Za emisione kredite i takse 11 miliona

EPCG јe u ovoј godini projektovala redovan trošak rada TE u Pljevljima na 73,1 milion eura, od čega se na cijenu nabavke uglja odnosi 50,6 miliona.

Iz ASP-a navode da održavanje iznosi 6,6 miliona eura, nabavka hemikalija milion eura, mazuta 560.000 eura.

– Za projekat toplifikacije u Pljevljima projektovana su 2,4 miliona, dok je trošak emisionih kredita i eko-takse 11,7 miliona. Do kraja godine ostaje da se vidi šta će stvarno biti i realizovano – preciziraju iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 18:55